Сноудън все още е в транзитната зона на летище “Шереметиево”

„Беглецът” Едуард Сноудън, който е на път да скара Вашингтон с половината свят, заради желанието на САЩ да го получат и съдят, към 15,30 часа българско време все още се намираше в транзитната зона на московското летище "Шереметиево". Това съобщиха руски медии, като се позоваха на информация на ИТАР-ТАСС.

"Сноудън не е заминал с полета на "Аерофлот" за Хавана и засега не е напуснал транзитната зона", съобщава източникът от летищните слубжби за безопасност. Очакваше се, че днес бившият сътрудник на ЦРУ и бивш аналитик на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън ще отлети от Москва за Хавана, а оттам – за латиноамериканска страна, готова да му даде политическо убежище. Сноудън пристигна в Москва с полет на „Аерофлот” от Хонгконг, придружаван от адвокати на „Уйкилийкс”.

Самолетът на "Аерофлот" излетя от "Шереметиево" за Хавана в 14,45 минути местно време, с 40 минути закъснение, но без Сноудън. Съобщено бе, че той се е регистрирал за полета, но така и не се е появил на борда.

Както вече съобщихме, Вашингтон настоятелно поиска от Москва да получи Сноудън, който е обвинен в шпионаж, заради това, че в началото на юни даде ананонимно интервю за "Гардиън" и "Вашингтон пост", в което разказа как службите на САЩ и Великобритания следят гражданите си. Сноудън предаде на журналистите документи за секретната програма PRISM, която дава възможност на службите да получават информация за интернет потребителите и телефонните разговори. На 9 юни по негово желание личността му бе разкрита от медиите. Това се случи, след като Сноудън беше вече в Хонконг.

По-рано днес в Москва Дмитрий Песков, който е говорител на президента Путин, заяви, че Кремъл няма информация за контакти между Едуард Сноудън и руските власти. Песков отказа да коментира призивите на американското правителство Русия да експулсира в САЩ Сноудън.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.