Съдилищата имат пари само за още две седмици

Висшият съдебен съвет няма за подаде оставка

Средствата за издръжка на съдилищата свършват след две седмици. Спрямо миналата година издръжката за съдилищата е по-малко с 55 на сто. Софийският районен съд дължи 900 000 лева за експертизи и други разходи. Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) при обсъждане на бюджетни въпроси, съобщи специализираният сайт “Правен свят”.

По време на заседанието стана ясно, че председателят на Районен съд-Раднево със собствени финанси е платил подмяната на дограмата и монтирането на охранителни камери в кабинета си, а съдът в Раднево няма никакви средства, с които да покрие разходите по енергийната ефективност.

Това даде повод на Галина Карагьозова да попита правосъдния министър Зинаида Златанова какво става със съгласувателната процедура по искането на ВСС за отпускане на допълнителни 19 млн. лева за издръжка, а колегата й Димитър Узунов вметна, че съдилищата имат пари само за още 2 седмици.

Златанова обеща още днес да потърси информация от министъра на финансите и попита ВСС кое искане е по-важно – 19 млн. лева за издръжка или 25 млн. лева за увеличение на заплатите.

Членовете на съвета единодушно заявиха, че и двете искания са важни, но по-късно определиха като приоритет издръжката, защото плащанията на места вече са спрени, а и засяга интересите на всички граждани и юридически лица. Членовете на съдебното правителство изтъкнаха, че държат и на увеличението на заплатите, защото в системата се създава напрежение от сравнението, че в други държавни органи има увеличение. Почти веднага след това министър Златанова напусна заседанието на ВСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.