Руски медии: Грузия е купила от България 10 самолета Су-25

Грузия е купила от България 10 изведени от експлоатация самолета Су-25. Машините са напълно непригодни за експлоатация и са предназначени единствено като „източник за резервни части”, предаде Рин.ру. Преди това същата новина бе съобщена от „Взглядь” , „Лента Ру” и други електронни медии.

Смята се, че сделката е направена, с цел след продажбата Грузия да ремонтира самолетите и да ги препродаде на някоя африканска страна. Бойните самолети са били продадени за 8,08 милиона лева, или 30 милиона рубли за всеки самолет. Този факт потвърждава непригодността на машините за практическо използване, тъй като цената на нов Су-25 е около 11 млн. долара.

Сухой Су-25 е едноместен щурмови самолет с два двигателя, създаден в Съветския съюз от едноименното конструкторско бюро, чийто заводи всъщност се намират на грузинска територия. Су-25 са били използвани в редица въоръжени конфликти от войната в Афганистан през 1979 г. – 1989 г., до конфликта в Южна Осетия през 2008г.

До 1989 година българските ВВС са получили и експлоатирали общо 31 самолета Су-25. От тях, по неофициални данни, 14 самолета все още се водят на въоръжение във ВВС.

Шест самолета Су-25 К са били обявени за продажба на търг през юни 2012 година, съобщи „Фокус”, като се позова на пресцентъра на Министерството на отбраната.

В наддаването са участвали седем фирми. През юли 2012 г. търга печели фирма „Трансмобил“ ООД, която предлага най-висока цена. Договорът за продажба е сключен между „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД, на която е била възложена търговската реализация на самолетите, и фирма „Трансмобил“ ООД, като цената на 6-те самолета е 8 080 000 лева, без ДДС.

Шестте самолета Су-25 К са били обявени към 31 януари 2012 г. за снемане от употреба.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.