Синдикалисти: “ЕМКО” е предложил 1 лев за ВМЗ-Сопот

Синдикалните структури във ВМЗ-Сопот разполагат с информация, че в офертата на единствения кандидат-купувач на оръжейницата – българската компания "ЕМКО" ЕООД е била посочена предлагана цена от един лев. Представителите на профсъюзите искат да бъдат обявени публично параметрите в тази оферта, довела до прекратяване на приватизационната процедура. Разписаните ангажименти в колективния трудов договор  – трудова заетост, квалификация и преквалификация, не са основна пречка за сделката, защото синдикална закрила, съгласно чл. 15 от КТД, имат членовете на синдикалните ръководства в дружеството, а разписаните ангажименти на работодатели и синдикати при обстоятелства, които налагат масови уволнения, са съгласно Кодекса на труда.

По повод създалата се ситуация след прекратяване на приватизационната сделка и с оглед на различните варианти за бъдещето на „ВМЗ“ ЕАД, ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ и синдикалните ръководства в дружеството настояват за спешна среща при министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, заедно с всички заинтересовани страни, с цел намиране на алтернативни решения за бързо и най-безболезнено излизане от кризисната ситуация, в която са изпаднали Вазовските машиностроителни заводи.

„Трябва да е ясно, че трудното тепърва започва. Ако до вчера се говореше как да се платят заплатите без закъснение във ВМЗ-Сопот, то днес стои въпросът дали изобщо ще има такива”. Това каза по-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. Министърът коментира, че след вчерашния провал на приватизацията в оръжейните заводи нещата са станали изключително трудни. По думите на Добрев, трябва да се извърши преструктуриране, защото в противен случай министерството няма да може да спаси предприятието от несъстоятелност.

Структурни промени със сигурност трябва да има, посочи Делян Добрев. Той е на мнение, че ВМЗ не могат да съществуват с този брой на работещите в тях. Министърът увери, че освободените работници ще бъдат наемани по програмите за заетост в Министерството на труда и социалната политика – това вече било уговорено с министър Тотю Младенов. Благоприятният вариант за развитието на събитията според Делян Добрев е да се започне нова процедура за приватизацията на ВМЗ – Сопот, без стратегията, която до голяма степен е станала причина за провала на настоящата сделка. Министърът на икономиката смята, че основната причина за оттеглянето на единствения кандидат-купувач са условията в колективния трудов договор, а формалният повод за прекратяване на процедурата за приватизация е липсата на депозит, което нарушава правилата на Агенцията по приватизация. Според думите му структурни промени задължително трябва да има. Делян Добрев обясни, че гласуването на нова стратегия за приватизацията на ВМЗ от Народното събрание би отнело 9 месеца, а няма време.

Не съветвам кредиторите да завеждат дела за несъстоятелност, тъй като и за тях резултатът от това би бил неблагоприятен, добави министърът.

Предприятието все още съществува, но има затруднение с изпълнението на някои договори. Не държавата, а мениджмънтът на дружеството го е докарал до това положение и то от 20 години насам, коментира пред БНТ Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията по приватизация.  Той изтъкна, че оръжейницата има задължения от десетки милиони и в същото време в нея работят над 3000 души работят там. Караниколов бе категоричен, че не е било възможно да бъдат съкратени наведнъж 2000 души, както искал кандидат-купувачът ЕМКО.

Стачката във ВМЗ продължава, а напрежението сред работниците ескалира след като бе обявено официално, че на този етап приватизацията е провалена. Работниците имат да получават по три заплати и два аванса.

В понеделник лидерът на КНСБ Пламен Димитров изрази мнение, че ВМЗ-Сопот може да се влее към други търговски дружества с държавно участие, каквото е „ТЕРЕМ" АД. От синдиката настояват държавата да обмисли и други варианти, с които да натовари предприятието да работи. Според Димитров заводите „ТЕРЕМ” са пример за оздравителна програма на едно държавно предприятие – очакваната годишна печалба на дружеството сега е 8 милиона лева, а преди години там също имаше трудности с изплащането на възнагражденията на работниците.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че за да бъде приватизиран ВМЗ-Сопот 700-800 души трябва да бъдат съкратени.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.