Новият български евродепутат е Преслав Борисов

Преслав Борисов е новият депутат в Европейския парламент от България. Неговото постъпване в институцията бе обявено от пресслужбата на ЕП по повод започналата снощи в Страсбург първа пленарна сесия за годината. Борисов заема място в групата на ЕНП/ГЕРБ, след като Илиана Иванова бе избрана за български представител в Европейската сметна палата в Люксембург. Той ще бъде член на делегациите на ЕП в комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия и за връзки с Израел.

Борисов, който е бивш заместник-министър на земеделието, през април 2010 година беше "помолен" лично от премиера Бойко Борисов да напусне поста си. Като аргумент Бойко Борисов тогава изтъкна, че "не харесва работата" на заместник-министъра, а министър Найденов се опита да обясни оставката с лични причини. По онова време вестник "24 часа" написа, че причината за това оттегляне е конфликт на интереси и лобизъм. Всекидневникът се позова на твърдение, че Преслав Борисов е син на един от най-крупните зърнопроизводители в Добруджа – Пламен Борисов – който обработва около 40 000 дка. Фирмата му "Дефко" беше посочена като собственик и на най-голямата зърнобаза в Североизточна България, в която са вложени 4 млн. евро.

Тогава се твърдеше, че в качеството си на заместник-министър на земеделието Преслав Борисов е подготвил лобистки промени в закона за земята, с които се забранява строеж на ветрогенератори върху земи, към които има интерес семейството му.

Според публикацията на "24 часа" Преслав Борисов е бил "помолен да напусне" и в резултат от това, че екипът му е подготвял и промени в закона за търговията със зърно. Според тях само собственици на зърнобази биха имали право да сключват сделки.

Тази информация беше отхвърлена от министър Мирослав Найденов, който обаче не предложи друго обяснение за отстраняването на своя заместник.

Преслав Борисов фигурираше и  в сливенската листа на ГЕРБ. В интернет все още може да се намери биографичната му справка именно като кандидат за депутат от тази листа.

В официалната му биография се посочва, че е магистър по бизнес администрация от Бъкингамския университет, учил е агрономство в Лесотехническия университет в София, владее английски и руски език.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.