ВКС ще разгледа на 18 юни дело, по което Цв. Цветанов бе оправдан

На 18.06.2015 г. състав на Върховния касационен съд ще разгледа касационно наказателно дело No 515/2015 г., образувано срещу Цветан Генчев Цветанов, бивш министър на вътрешните работи, депутат и председател на ПГ на ПП „ГЕРБ”, по протест на Софийска апелативна прокуратура срещу въззивно решение № 2/25.02.2015 г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдена присъда № 3/26.05.2014 г. на Софийски градски съд.

С присъдата подсъдимият Цветанов е признат за невиновен по чл. 202, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1, т. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 282, ал. 2, предл. 1 и 2 от НК /длъжностно присвояване за улесняване на което е извършено престъпление по служба/.

С протеста се изразява несъгласие с оправдаването на подсъдимия, като се иска отмяна на въззивното решение на Софийски апелативен съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

Припомняме, че на 17 април ВКС разгледа делото, по което бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е обвинен за неизпълнение на служебните си задължения заради това, че шест пъти е поставил резолюция “Не” за прилагане на специални разузнавателни средства. По това дело на две инстанции – в Софийски градски съд и в Софийски апелативен съд – Цветанов бе признат за виновен и осъден на 4 години лишаване от свобода.

ВКС не се е произнесъл и до момента по това дело, въпреки че на 18 май изтече законния едномесечен срок за обявяване на присъдата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.