Селфи

Ако преди време някой ми бе казал, че да се пулиш в собствения си образ е белег на свръх модерност, щях да се обадя в Карлуково направо. Но, ето, мина известно време и това стана модно ежедневие. Вярно, фотоапаратите имаха и тогава самоснимачка, но снимките бяха от друг тип. Днес всички се хилим с разкривени физиономии, дано да е от високата доза пиксели… А очите ни от упор питат – виждате ли ме и отговор не искат. Кой какъвто селфмейд си направи, друг не може да му го направи. Защото е зает със себе си, със собственото си селфи. Като си помисля, че японците си правят харакири за подобни душевни и обществени състояния, селфирането е далеч по-безопасно за съвременния безпътник. Селфито е като клетка, в която се затваряш и се наблюдаваш – иде ти да подхвърлиш храна, да се оплезиш, а всъщност маймунката си ти – онзи от снимката не помръдва, а очите му са като шпионки, през които се опитваш да надзърнеш в живота.
Най-трагично изглеждат груповите селфита – борбата за универсално надмощие на личността едва ли има по добро доказателство. Е, не отричам, че има и такива, където фотопроцеса е съхранил нормалност, но те не са интересни като селфита. Друго си е да те връхлети чувството, че ти, папата, Обама, Путин и куп холивудци с лекота си правите селфикири! Световната медия веднага запокитва селфитата и до най-затънтените части на планетата. Нещо като глобализация на Аз-а! За фотографията тази епидемия е катастрофална – между обектива и света заставам Аз, селфиращия. Световната социална мрежа си има хит занимание – да онагледи нивото на индивидуалната значимост. За сметка на значимостта на индивидуалното занимание в глобосвета. И аз си правя селфита, и всеки път ми е малко неудобно. Като евтина бира, на една ръка разстояние. Не ме разбирайте погрешно, не съм против селфитата. Те са и начин да опознаваш хората. Само че, като кажа селфи, асоциирам прах за пране и подбирам подходящата програма. За ясни и пречистени образи.
Ами, ако някой ден и господ-бог си направи селфи дали ще се виждаме всички в този образ? И вярващите и неверниците, и добрите и лошите, и мошениците и почтените, и… Снимай се, човече, все някой ден и това ще стане!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.