Експерт: Самолетът на “Малайзия еър” може да е свален

Вече шести ден светът не знае какво се е случило с малайзийския самолет Boeing 777, изчезнал по време на редовен полет от Куала Лумпур до Пекин с 239 пътници на борда. Продължава да е безуспешно търсенето на каквито и да са останки от машината, както и на спътникови снимки, които могат да дадат яснота какво се е случило.
„За мен великите сили също премълчават част от ситуацията. Този район е един от най-наблюдаваните. Отгоре са американски, руски, китайски, френски, английски спътници. Всеки сантиметър се наблюдава, а никой нищо не е видял”. Това коментира по Нова телевизия Ангел Борисов, бивш главен инспектор по безопасността на полетите. Борисов обясни още, че така нар. черна кутия на борда на самолета няма да излъчват сигнал при два случая – ако приземяването е нормално или сравнително меко –например при кацане в океана. По думите на експерта, третата възможност е не са сложени батериите на предавателя на черната кутия.
Експертът сподели също така и впечатлението си, че „Малайзия еърлайнс” са „малко немарлив оператор”. Ангел Борисов подчерта, че всички държави, над които е летял самолетът, са „невралгични пунктове” и не се разбират едни с други:
„Китай с Виетнам е в много лоши отношения. Той трябва да наруши граници, ако не го води диспечерът отдолу и загубят връзката. Самолетът може да навлезе във въздушно пространство на друга държава и както е сред нощ, могат да го свалят като едното нищо”.
През изминалата нощ се появи информация, че Китай е направил снимка от спътник и е открил големи части от по 20 метра. Виетнам обаче отрича да са намирани такива отломки в посочения район.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.