Самозапалването като масова психична зараза

Напоследък станахме свидетели на няколко самозапалвания и доста самоубийства в рамките на две седмици.  Проблемът е сериозен и може да се разглежда в няколко аспекта.  Първият е социално психологичен план.

В социалната психология има  раздел за масови психологически зарази. Например старите автори разказват за един дом на инвалиди във Франция, в който на една и съща кука са се обесили в рамките на час и половина 17 души. Много ритуално един отива, слага си примката , после друг…Със съответните реплики – ето, дойде и моя ред.  

Описва се и друг  случай на ритуално самоубийство във Франция. 200-300 момичета се хвърлят в реката, хванати за ръце по две-три.. Известен е и случая на прословутия танц на Св. Вит. Цял град е на площада, свири музика, народът започва да танцува, час-два, до припадък.

Примерът на Ян Палах и четирите условия

Самозапaлването има и друг аспект. По време на събитията в Чехословакия се запали Ян Палах като израз на политически протест срещу системата. След това се появиха някакви спекулации, че всъщност  Палах е бил лейтенант от специалните служби, който е бил излъган, че това ще е някакво студено горене. Кой знае каква е истината? През 1990 година си спомням Пламен Станчев, който щеше да се пали пред партийния дом.

Психичното заразяване се реализира при четири условия.  Първо. Нещо става. Хората са податливи са панически действия. Нека си спомним радиопиесата от 1938 година „Войната на световете“ и паниката, която възниква тогава. Тълпата тръгва към радиостанцията и я разрушава, когато разбира, че става дума за пиеса, прочетена по случай Вси Светии. Тогава има  обща атмосфера на несигурност и в този смисъл може да се правят паралели със случващото се у нас.  Не се знае накъде, какво, има справедлив гняв, но  и неизвестност относно протестите.
Второто нещо  – хората са податливи на този тип действия, която са налице определени условия  – глад, недоспиване, общо изтощение на организма.
И има още два аспекта, които определят самозапалилите се като част от ситуацията. Това е социално-психологическия аспект, за който говорих –  психичната зараза. И четвърто – пробив в ценностна система.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.