ББЦ се ангажира да защити със закон българските производители

“България без цензура” ще защити със закон българските производители. Партията ще внесе в следващото Народно събрание законопроект за забрана на фирми извън ЕС да участват в обществени поръчки и търгове, които се реализират в български и европейски пари. Това обяви лидерът на формацията Николай Бареков на съвместна пресконференция със Съюз “Произведено в България”.

Забраната ще засегне и турските фирми, които печелят повечето от обществените поръчки у нас. “Българските магистрали, с които Борисов толкова се хвали, се строят от турски фирми. Откъде накъде, с европейски пари ще се създават работни места на турски граждани, които не са членове на ЕС. Това е поръчка, която е в рамките на ЕС. Това са наши пари, нека да ги харчим за работни места у нас”, обясни идеята на закона Бареков.

“Следващото управление трябва да окаже пълна подкрепа за българското производство. Това е залегнало и в програмата на ББЦ”, посочи Бареков. “Производството е първият ни приоритет. Само то може да гарантира нови работни места и икономически растеж. У нас имаме земеделие и туризъм, трябва да ги развием”, каза лидерът на ББЦ. Той посочи като втори приоритет Законът за защита на конкуренция. Той беше приет от предишното Народно събрание, но върнат от президента Плевнелиев с нескопосани мотиви. Бареков гарантира, че “България без цензура” ще внесе отново законопроекта за гласуване в пленарна зала. “Обръщаме се към ГЕРБ, към БСП и ДПС – нека заедно приемем този закон. Той ще гарантира на българските производители, че ще оцелеят в тежката битка, която водят под натиска на веригите.

Съюз “Произведено в България” започва поредица от срещи с всички партии, обясни Лукан Луканов, председател на УС на Съюза. Той каза, че от там имат два основни въпроса – първият е да се постигне консенсус между всички за подкрепа на местното производство, а втория – да се приеме законът за конкуренцията. “Искаме всички да кажат, че ако България спре да произвежда, няма решение на въпросите с безработицата и ниските доходи. Вярвам, че това ще бъде прието като идея, както бе одобрена и от г-н Бареков”, обясни Луканов. По думите му, изборите са най-подходящото време да се изработи този консенсус, защото след тях ще се види кой как изпълнява своите ангажименти. Вторият въпрос бе, който е поставен от съюза е бил – за нелоялните практики и законът за лобизма.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.