БСП: Поевтиняването на тока можеше да 15-16%

Намалението на тока можеше да бъде 15 – 16%, ако таксата за пренос не беше увеличена двойно от 1 юли 2012 година и ако беше променен енергийният микс. Това заяви председателят на Съвета на НС на БСП по енергетика и енергийни ресурси Явор Куюмджиев по време  на пресконференция на „Позитано” 20.  Според него поскъпването на преноса на ток, „на практика е въвеждане на един скрит данък върху всички нас, за да запълваме дупките на Дянков в бюджета”.

Правителството на Бойко Борисов съзнателно води българската енерегетика към срив, предупреди лидерът на БСП Сергей Станишев. Той обяви, че социалистите ще настояват да се наложи мораториум върху всички сделки до изборите, за да се спре разграбването на държавния енергиен сектор. Станишев представи данни, от които става ясно, че НЕК приоритетно изкупува скъп ток от възобновяеми енергийни източници и частни ТЕЦ-ове, което се отразява на високите сметки на хората. Социалистите твърдят, че ГЕРБ съзнателно водят АЕЦ-Козлодуй и държавната ТЕЦ Марица Изток 2 към фалит и същевременно източват енергетиката.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов обяви, че социалистите готвят предложения за граждански контрол върху институциите. От БСП предлагат начин, по който граждански експертни представители да контролират дейността на регулаторните органи и органите на изпълнителната власт. Предвижда се да има граждански контрол включително при процедури за обществени поръчки и концесии. Обсъжда се възможността да се създаде граждански контролен съвет.

„Предлагаме служебното правителство да направи публичен регистър към всяко министерство и ведомство, да се посочат търговските дружества и лицата, които са получили най- много средства по различни пътища – например концесии, обществени поръчки, финансови институции, оперирали с държавни средства, медии, които са използвали държавно финансиране и по линия на европейските програми”, добави Янаки Стоилов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.