Протестиращи се оплакаха от провокатори и насилие

Провокатори и новопоявили се говорители започнаха да се внедряват между хората, да се качват на трибуната и да казват какво искат. Това каза днес, на пресконференция на представители на протестиращите от цялата страна, Николай Николов, координатор на протестите от Варна. Янаки Ганчев зави, че към почти всички от протестиращите има нападения, включително и през тази нощ. По думите на Ганчев има разбити коли на участници в протеста, нападнато жилище, както и бити, арестувани. Ганчев увери, че правят всичко възможно това да не се случва.

Координаторите обвиниха ГЕРБ, че се опитва да разцепи инициативния комитет, а други партии се опитват да се възползват от протеста.

Най-тежка е ситуацията във Варна, когато 100 мутри на ТИМ влязоха и разбиха инициативния комитет, заяви Янаки Ганчев.

Представителите на протестиращите искат среща с президента Росен Плевнелиев и кръгла маса. Срещата трябва да бъде при ясно формулирани цели и задачи и в нея да не участват представители на политически партии, а само представители на гражданските комитети. Протестиращите предлагат срещата да бъде излъчвана по БНР и БНТ.

Сред исканията са още разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, мораториум върху декемврийските сметки, докато тече разследването, разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателната отговорност на управлявалите го до този момент, да се осигури 50 % гражданско участие в този тип структури, да се премахне ДДС върху електроенергията, незабавно въвеждане на електронното правителство, отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие, право на отзоваване на депутатите.

Протестът в София утре ще бъде с два лъча. Единият лъч ще тръгне от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента. В събота вечер не е организиран протест.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.