Простреляха Златко Баретата

Златомир Иванов – Златко Баретата беше прострелян днес в района на Съдебната палата в столицата. При стрелбата бе ранен и един от гардовете му – Атанас Станков (43 г.), който единствен е успял да отвърне на огъня, съобщи по-късно зам.-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов, пристигнал на место-престъплението. Иванов бе прострелян точно в момента, когато се бе запътил към входа на Съдебната палата. След като бе улучен с общо четири куршума, той успя да се придвижи няколко метра с помощта на гардовете си, които го оставиха в предверието на палатата, така че да е защитен от стената. Моментално мястото бе "обсадено" от фоторепортери, оператори и журналисти, които така или иначе бяха в съда за делото срещу Баретата, както и заради други заседания.  На мястото веднага дойдоха още председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев, зам.-градският обвинител Роман Василев и колегата му от Софийската градска прокуратура Бисер Кирилов. По-късно от "Пирогов" съобщиха пред журналисти, че Баретата е бил вкаран веднага в операционна зала, тъй като раните му са в краката и корема. Неговият бодигард е пострадал сравнително леко в крака и е без опасност за живота. Златомир Иванов – Златко Баретата е в тежко шоково състояние в „Пирогов”,  съобщи в 17.30 пред журналисти хирургът от "Пирогов" д-р Стоян Сопотенски.

Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за направен опит за убийство. Районът пред Съдебната палата в столицата остана отцепен повече от четири часа. "Винаги съм твърдял, че когато има присъда на първа инстанция, лицата трябва да седят в ареста". Това бе коментарът на премиера Бойко Борисов след стрелбата срещу Златомир Иванов – Баретата.

 Кой е Златомир Иванов – Баретата

Златомир Иванов Иванов, по прякор Баретата, е роден на 15 октомври 1968 г. в Гурково. Прякорът му идва от това, че през периода 1991 – 1993 г. е служил в МВР отряда за борба с тероризма. Според публикации в медиите, той напуснал баретите в знак на протест срещу задържането на негови колеги в Хасково, влезли в сблъсък със сутеньори. Заедно с него, отряда напускат Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви.
Завършва спортно училище в Стара Загора, където тренира борба.
Официално участва в над 30 фирми за охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинго и игрални зали.
По време на управлението на Иван Костов, Баретата е подозиран за трафик на жени и контрабандни канали за крадени автомобили. МВР често го свързва и с трафика на дрога. Представена на 11 декември 2003 г. разработка на Центъра за изследване на демокрацията го представя като един от 6-мата наркобосове у нас.
Името му се завъртя и около взрива в Челопечене на 03. 07. 2008 година. Тогава в пространството се заговори, че фирма, свързана със Златко Баретата и ръководена от сестра му, имала договор с военните. Базата трябвало да се прочисти и да се подготви за продажба.
Името на Баретата е замесвано в убийства, атентати и трафик. По подозрения за участие в незаконна дейност, той многократно е задържан, но винаги след време пускан на свобода.
Самият той казва за себе си пред БТВ: „Ако има хора, които са наркобосове в мое лице – тяхната роля би трябвало да бъде такава – да има относителен мир на улицата, без убийства и побоища. Аз няма как да изчистя името си, с което не съм се примирил, но винаги ще ме знаят като наркобоса. Опитвам се да оцелея“.
Баретата беше арестуван на 7 февруари 2009 година, след като се предаде на ДАНС. Срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и убийства. Показания срещу Златомир Иванов тогава даде Демби, който обяви, че възпитаникът на спортното училище в Стара Загора е поръчал убийствата на Бобъра, Тони Клюна и още няколко човека от подземния свят.
Златомир Иванов е подозиран и като поръчител на убийството на писателя Георги Стоев.
На 13 февруари 2012 Софийският градски съд осъди на 8 години затвор Златомир Иванов-Баретата. Той бе признат от Софийски градски съд за виновен за ръководене на престъпна група за търговия на наркотици.
На 20 юли 2012 Съдът отхвърли молбата на Златомир Иванов – Златко Баретата за промяна на наложената му мярка за неотклонение задържане под стража.
На 13 ноември 2012 фалстарт беляза делото срещу Златомир Иванов-Баретата и групата му, обвинени за разпространение на наркотици. Заради липсващи адвокати и един от подсъдимите Софийски апелативен съд отложи делото за 18 декември.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.