Премиерът дипломатично инструктира ДКЕВР за цената на тока

Ден след като председателката на ДКЕВР Евгения Харитонова прогнозира, че от 1 юли електроенергията ще поскъпне, ако няма политически натиск за задържане на цената на тока, от служебното правителство дойде достатъчно ясен сигнал.

„Естествено, че ДКЕВР ще реши, но нашата нагласа не е никак позитивна по отношение на такава хипотеза за увеличение на цената на тока", каза министър-председателят Марин Райков. При това премиерът се намеси, прекъсвайки коментар по темата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Той припомняше (поне за трети път от сутринта), че всички дружества по веригата са поискали увеличение на ценатана електроенергията, но ще се прегледат разходите им и дали има възможности за съкращаване. По думите на министъра „те продават ток, нормално е да искат увеличение, а ДКЕВР трябва да прецени, както и ние ще впрегнем целия аналитичен потенциал на министерството и на външните партньори, за да видим доколко разходите, на база на които се иска това увеличение, са реални".

Тук се намеси премиерът Марин Райков, който заяви убеждението си, че има резерви и че трябва да се направи внимателен анализ дали въобще има основание да се мисли, че това е разумно и възможно. И въобще – нагласата на правителството спрямо хипотезата на ДКЕВР не е никак положителна (вижте по-горе точния цитат).

Министър-председателят коментира и заплахите на миньорите от „Марица-изток” за стачни действия и протести.

Марин Райков предупреди, че ако мините спрат работа в „този дъждовен сезон", това ще има неприятни последици, защото ако се наводнят, това ще струва милиони. Премиерът допълни, че всяко неразумно и неоснователно действие в тази посока ще има много тежки последици предимно върху по-нататъшната работа на миньорите. Той призова подобни „авантюристични форми на безпредметен натиск" дори да не се обмислят, защото последствията могат да бъдат значително по-тежки от самата идея за сигнала, който би бил отправен чрез подобни действия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.