Валери Симеонов: Американските ТЕЦ-ове ще връщат милиони лева държавна помощ

“Имам новина! Вече е пред финал доказването на непозволена държавна помощ за двата американски ТЕЦ-ове в “Марица-Изток”. В понеделник в Брюксел пред дирекция „Конкуренция“ ще трябва да се яви представителят на нашето правителство и на ръководството на двете централи, за да бъдат предварително запознати с приключилата работа на комисията и конкретно установената непозволена държавна помощ, която ще трябва да се връща. Нашите близо едногодишни усилия дадоха резултат”.

Това съобщи пред радио “Фокус” лидерът на НФСБ Валери Симеонов, председател на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката. Депутатът припомни, че ПГ на Патриотичния фронт има внесен законопроект за прекратяване на дългосрочните договори с ТЕЦ Марица изток 1 и 3. По думите на Валери Симеонов, този законопроект е бил забавен, защото управляващите не са събрали кураж да го входират и съответно да прекратят договорите с ТЕЦ-овете, но сега предстои това да бъде направено от Европейската комисия.

“Това, за което сме се борили, това, което винаги сме повтаряли, че цената на тока даже може да бъде намалена, вече става реално възможно”, изтъкна Валери Симеонов.
Той обаче направи уговорката, че това няма да стане веднага, защото НЕК има задължения от порядъка на около 3 милиарда, “има от предните 3-4 години доста натрупани дългове, които трябва да възстанови, така че първото, което трябва да стане, трябва да се установи в какъв размер са сумите, които ТЕЦ 1 и 3 са надвзели, да се уточни в какъв срок ще ги върнат”.

Валери Симеонов припомни, че между правителството и двете американски електроцентрали има договорка те да получат 800 млн. лева, след което да бъде намалена цената на продаваната от тях енергия.

“Сега това вече, слава Богу, става безсмислено и, бих казал даже, прекалено опасно, защото ние веднага ще подадем сигнали в прокуратурата и този, който плати, ще го осъдим да ги връща”, подчерта Валери Симеонов.

Свързани публикации

1 Comment

  1. на кого ще я връщат тази помощ, няма ли да се дава на Европейската комисия като глоба някаква

Leave a Reply

Your email address will not be published.