Предлагат референдум с 4 теми и 7 въпроса

Движение „Модерна България" предлага референдум 3 в 1, като коригират въпроса за подписката на БСП и добавят още 3 теми с общо 7 въпроса в референдума. Според Борислав Цеков въпросът с подписката на БСП е юридически непрецизен. Затова от движението предлагат въпросът да е „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката „Белене" при спазване на всички съвременни изисквания за опазване на околната среда и на живота и здравето на гражданите?". Референдумът не бива да бъде осуетяван или бойкотиран, категоричен е Борислав Цеков. Движение „Модерна България" иска успешен референдум. Важна е цената на „Белене", но още по-важна е безопасността, смята още Цеков. Движение „Модерна България" предлага и въпроси по следните 3 теми:

1. Как България да използва ресурсите си;

2. Реформа на политическата система;

3. Децентрализация на властта.

По първата тема въпросите са:

1. Одобрявате ли развитието на българската енергетика чрез проучване и добив на шистов газ при спазване на всички съвременни изисквания за опазване на околната среда и на живота и здравето на гражданите?"

2. Одобрявате ли въвеждане на задължителен местен референдум в съответните общини при издаване на разрешение за проучване и добив на ценни метали, нефт и газ?".

Най-добре е да се чуе волята на гражданите, смята Борислав Цеков.

По темата за реформата на политическата система Движението предлага 3 въпроса:

1. Одобрявате ли въвеждането на възможност за издигане на кандидатски листи в изборите за народни представители и общински съветници чрез подписка на определен брой избиратели?

2. Одобрявате ли въвеждането на електронно гласуване при гарантиране на тайната на вота?

Трябва да се реши един път завинаги този въпрос, категоричен е Цеков.

3. Одобрявате ли да бъде въведена в конституцията възможност за предсрочно отзоваване на народни представители, общински съветници и кметове?".

По отношение на темата за децентрализацията на властта, предлаганите от Движението въпроси са:

1. Одобрявате ли окрупняване на областите и въвеждане на второ ниво на местно самоуправление чрез пряко избиране на областни управители и областни съвети?;

2. Одобрявате ли децентрализацията на общинско ниво – общото събрание на населените места да стане орган на местното самоуправление, да се даде право на населените места и кварталите да избират представители в общинския съвет, а в градовете с районно деление кметовете на райони да бъдат пряко избирани". Движение „Модерна България" е обезпокоено от подмятането на темата за националния референдум между партийните политбюра, посочи Борислав Цеков. Предложенията си от Движението изпращат до президента, премиера и депутатите. Според Движение „Модерна България" техните въпроси могат да бъдат добавени в подписката на БСП, защото има законов механизъм за това – чрез внасяне на предложение за референдум от някои от другите оправомощени за това субекти – една пета от депутатите, президента или правителството. От Движението също така смятат, че партиите могат да финансират с партийната си субсидия разяснителната кампания за референдума. От „Модерна България" се заканиха, че ако предложените от тях въпроси не бъдат приети, след референдума за бъдещето на АЕЦ „Белене", те ще стартират събиране на подписка за провеждане на референдум по техните въпроси.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.