След дъжд качулка: НАП погна Ангел Семерджиев

Националната агенция за приходите (НАП), съвместно със Софийска градска прокуратура, започва проверка на имущественото състояние на бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Семерджиев имущество отговаря на официално декларираните от него доходи. Проверката ще обхване и членовете на семейството му, както и близки до него дружества. Резултатите ще бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура, стана ясно днес.

Всъщност новината е предизвестена, доколкото още преди няколко месеца Сметната палата откри несъответствия в данъчната декларация на Семерджиев, както и защото бившият шеф на ДКЕВР от години парадира с имоти и начин на живот, подхождащи повече на мутра, отколкото на държавен чиновник, получаващ заплата, за да е „слуга на народа”. Освен това Семерджиев вече бе посочен от премиера Борисов като грешка и причислен към кръга около сваления енергиен министър Трайчо Трайков, който дойде в правителството от енергийния бизнес (беше прокурист на EVN) и явно остана предразположен да защитава интересите на този бизнес и като член на правителството.

Мнозина ще кажат, че действията на държавните финансови институции срещу Семерджиев са маньовър за отвличане на вниманието и за туширане на нестихващите граждански протести срещу безбожно високите сметки – и формално ще са абсолютно прави. Факт е, че в публичното пространство отдавна се коментираше богатството на доскорошния шеф на ДКЕВР. Но от друга страна такива проверки трябва да се правят, дори и със закъснение, защото  те имат и превантивен ефект. Както и защото са едно от доказателствата, че никой не е застрахован от това данъчните да оценят цялото притежавано имущество и да го съпоставят с приходите му.

Така или иначе, разследване на ТВ7 установи редица скандални факти около забогатяването на Ангел Семерджиев и си струва те да бъдат казани още веднъж. При все, че несъмнено ще бъдат чути от Яне Янев в качеството му на председател на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта. В репортажа на телевизията се твърди недвусмислено, че докато е бил шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев е работил през цялото време в конфликт на интереси, тъй като незаконно е лобирал в полза на частни фирми на свои близки роднини и приятели.

А ето и „опашките” на крушата, под която е лежал на сянка Ангел Семерджиев. Той има малка спретната къщурка с басейн отпред в комплекса от затворен тип "Черешова градина" край Несебър. Вилата е купена за 35 000.лв., колкото струва столична панелна гарсониера в състояние на полуразпад.

Ангел Семерджиев купува имота от Анелия и Румен Димитрови. На адреса на семейството в София е регистрирана фирмата "Проенерджи трейд" с предмет на дейност търговия с електроенергия. Фирмата е получила лиценз за тази дейност от ДКЕВР, а документът е одобрен от председателя на комисията Ангел Семерджиев. Справка в търговския регистър сочи, че собственик на фирмата е Анелия Димитрова. Тя е и кръстница на детето на Ангел Семерджиев. Семейството продало имота на шефа на ДКЕВР на символична, според местните хора, цена, а после наистина получило лиценз, става ясно от разследването на ТВ7.

Както вече е публично известно, в имотната си декларация пред Сметната палата за миналата година, Ангел Семерджиев пропуска да декларира и мезонет от 168 кв.м. в охраняван комплекс на брега на морето в Несебър. Той го купува през март 2011 г. за сумата от 182 480 лв. или 90 хил. евро. Проверката на репортерите в Агенцията за недвижими имоти, която продава апартаменти в този комплекс, обаче показа, че цената на кв.м. е 1260 евро, т.е. за мезонет от 168 кв.м. цената би трябвало да бъде 211 680 евро, а не 90 хил. евро, колкото е платил Семерджиев. Продавач на луксозната придобивка на Семерджиев е бизнесменът Николай Николов, който е построил и комплекса. Той също има бизнес, свързан със зелената енергия.

Между другото Семерджиев продава този мезонет и по думите му, именно заради това не го е декларирал. Което показва правна неграмотност, съвършено недопустима за шеф на ДКЕВР. Или пък показва типична шефска наглост – аз ще се правя , че ви казвам истината, а вие ще се правите, че ми вярвате.

На снимката: Вилно селище "Черешова градина", където Семерджиев си купува къщичка за 35 000 лева

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.