Празнуваме Лазаровден

Днес е Лазаровден –  празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.  Лазар е бил приятел на Исус Христос и брат на Мария и Марта.  На четвъртия ден от смъртта си той е съживен от Христос, който се изправя пред гробницата и извиква: “Лазаре, излез вън!”

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване.  Младите жени, наречени „лазарки“,  берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница, който празнуваме утре. Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Хората са вярвали, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

В миналото в Източна България лазарките изпълнявали и специален, ритуален танц – буенек. Хорото се разигравало, докато лазарките пеели и обикаляли селото. Те трябвало да скачат високо, за да пораснат посевите и да бъде плодородна годината, както и да тропат силно с крак – за да бъде добра годината за животновъдите и добитъкът да се множи.

На Лазаровден ергените ходели да молят за ръката на девойката, която искат да им е спътница в живота. Смята се също, че Лазаровден отбелязва порастването на момичето и превръщането му в жена.

На Лазаровден имен ден имат всички, които са кръстени Лазар, Лазарин, Лазара, Лазарка. В символичен план името означава „здраве“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.