Полицията застреля жена до Капитолия

Полицията на Вашингтон е застреляла жена близо пред Капитолия (сградата, в която заседават двете камари на Конгреса на САЩ), предаде Ройтерс. До стрелбата се стигнало след полицейско преследване. Жената се опитала да премине през охранителни барикади пред Белия дом и след това продължила към сградата на Конгреса, а полицията я подгонила.

Полицай от охраната на Конгреса е бил ранен след като управляваната от жената кола се разбила пред сградата на Капитолийския хълм. Жената не е била въоръжена.

Първоначалните данни бяха за няколко ранени.

В колата е пътувало и дете на около годинка, което е било изнесено от полицията. То е в добро здраве.

Жената е идентифицирана като Мириам Кери, 34-годишна жителка на Стамфорд, Кънектикът.

В миналото е имала психологични проблеми.

Според информация на в. "Вашингтон пост" Кери, която работела като дентален хигиенист (професия, която не съществува у нас – б.ред.), развила постродилна депресия, заради която сее наложило да бъде приета в специализирано лечебно заведение. 

Мотивите за действията ѝ сега остават неясни. 

"Колата бе преследвана от полицията след като се опита да премине бариера близо до Белия дом, а после се насочи към Конгреса, който е на 2,5 км оттам. Това в никакъв случай не е пътна катастрофа, а дълго преследване на кола", подчерта ръководителката на полицията на Вашингтон Кати Ланиър. 

Няколко коли бяха блъснати, полицаи пострадаха и бе направен опит да се премине през два охранителни периметъра, заяви тя. 

Инцидентът предизвика затваряне на Капитолия от съображения на сигурност. Белият дом също бързо беше затворен, както и отсечката от авеню "Пенсилвания" пред комплекса.

Хората, стоящи пред Върховния съд – на отсрещната страна на улицата, бързо били вкарани в сградата от полицаи, съобщава АП. В предупреждение по имейла охраната на Конгреса препоръчала на всички "да затворят, заключат и стоят далече от външните врати и прозорците".

Според сенатори са били произведени между четири и шест изстрела.

Малко по-късно тревогата в Конгреса беше отменена.

Американски официален представител заяви, че няма данни за връзка с тероризъм при инцидента.

Според полицията на Конгреса случаят изглежда е изолиран инцидент.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.