МВФ: Ръстът в България се спъва от политическата нестабилност

Вътрешната политическа несигурност и нейното въздействие върху реформите и инвестициите остава основна причина за слабия подем на икономическия растеж на България. Това се посочва в заключение на Международния валутен фонд, след приключилата петдневна мисия в София, съобщи Нова тв.

Като основни дестабилизиращи фактори от фонда посочват слабите резултати на една от партиите в управляващата коалиция на европейските избори, както и очертаващите се предсрочни избори. Фондът се спира и на зависимостта на България от руските енергийни доставки.

Международните експерти са на мнение, че има значителни рискове в очакванията на правителството за приходите. В по-дългосрочен план фондът призовава България да коригира временното замразяване на пенсионната възраст.

От ключово значение за постигане на ускорен растеж и създаването на работни места са борбата с корупцията, усилията за укрепване на човешкия капитал, справянето с недостига на инфраструктури и облекчаването на условията за бизнес, се посочва в заключението на приключилата мисия на МВФ.

Припомняме, че на 9 април МВФ прогнозира 1,6 % ръст на БВП в България за тази година в своя традиционен пролетен доклад за перспективите за световната икономика. Така фондът потвърди предишната си прогноза, докато дни по-рано българското правителство повиши своята прогноза за растежа до 2.1%.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.