Васил Върбанов поема временно Агенцията за бежанците

Председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет о.р. полковник Николай Чирпанлиев ще бъде освободен от поста си, а ккато временно изпълняващ длъжността ще бъде назначен досегашния му заместник Васил Върбанов. Това съобщи електронното издание на Труд, като изтъква, че информацията е потвърдена от източници в правителството. Те коментирали също така, че в Министерски съвет не са доволни от поведението на Чирпанлиев, както и от резултатите от одитния доклад за работата на агенцията.

Управлението на Държавната агенция за бежанците изисква структуриран подход, който да наблегне и върху интеграцията на бежанците, не само върху временното им настаняване и осигуряване на прехрана и медицинско обслужване. Това коментира вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, в чийто ресор попада и ДАБ.

Кунева посочи още, че в началото на следващата година ще стартира работа Национален съвет по миграционна политика под съпредседателство с вицепремиера Ивайло Калфин, който ще има за цел да изготви и проведе цялостна стратегия за миграционните потоци – от ограничаването им по границите през настаняването в центровете до засилената интеграция на получилите закрила.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.