Петър Мутафчиев обвини Турция за проблема с превозвачите

Бившият министър на транспорта и настоящ депутат от левицата Петър Мутафчиев обвини турската страна за поредното напрежение на границата между България и Турция заради проблеми с разпределението на разрешителните за транзитни превози.

Турция бяга от пълната либерализация на превозите, за да запази статуквото, т.е. България да получава годишно 25 хил. транзитни превози, а Турция над 200 хиляди, каза Мутафчиев пред Радио „Фокус“. Според него, двете страни трябва да стигнат до диалог, в който позицията на България да бъде единна и безкомпромисна по отношение на българските интереси. По думите на Мутафчиев, Турция трябва да се съобрази, че възпирайки работата на българския бизнес ощетява и ЕС. Мутафчиев е на мнение, че България има механизми да поиска съдействие от ЕС, но по-доброто решение е двете страни сами да стигнат до подписване на споразумение.

Междувременно генералният секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) Умберто де Прето обяви в писмо до Георги Петърнейчев, председател на Управителния съвет на АЕБТРИ, че е готов да съдейства за организирането на двустранна среща между българския и турския съюз на превозвачите, за да се намери решение на проблеми.

„За да се ускори намирането на решение много преди следващото заседание на Сьвета по товарен транспорт, съм готов да организирам и участвам в среща между UND и АЕБТРИ в Женева по време на или около 76-ата годишна сесия на Комитета за вътрешен транспорт на ИКЕ на ООН, която ще се проведе от 25 до 27 февруари 2014 г. Времето и мястото на срещата може да бъде уточнено след като получим Вашето съгласие да проведем такава среща”, пише Умберто ди Прето, цитиран от Фокус. Освен това генералният секретар на ИРУ моли настойчиво, АЕБТРИ и UND да проведат двустранна среща възможно най-скоро, за да се предприемат конструктивни стъпки към намирането на устойчиво и взаимно приемливо споразумение за обмена на разрешителни.

Всички неуредени въпроси след тази двустранна среща могат да бъдат решени в ИРУ в Женева, пише ди Прето.

.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.