Отмениха решението за цените на платеното паркиране в София

Административният съд в София отмени решението на Столичния общински съвет от 2012 г., с което се определят цените на платеното паркиране в столицата, глобата при поставянето на „скоба“, репатрирането до наказателния паркинг, а също и цените за стикерите за паркиране в синята и зелената зона по местоживеене. 

Според съда е налице основание за отмяна поради допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила.

Административният съд е приел, че въпросното решение представлява нормативен административен акт, а не общ административен акт, като твърди процесуалният представител на общината, и именно затова е трябвало да бъдат публикувани проектът на акта заедно с мотивите, както и да бъде даден най-малко 14-дневен срок на заинтересованите лица за становища и предложения по проекта.

Освен това съдът е приел за основателно и оплакването на жалбоподателите за липса на мотиви, които трябва да придружават проектоакта.

Страните имат 14-дневен срок за обжалването на съдебното решение пред Висшия административен съд.

„Не сме удовлетворени от решението на АССГ . То е формално, защото съдът не се е произнесъл по същество относно мотивите на жалбоподателите“, казват от сдружение „Софийски обществен съвет“.

Според тях Столичната община ще обжалва, за да получи отсрочка и след изборите за местно самоуправление ще приеме наново цените за платено паркиране.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.