Първанов скочи против партийното раздаване на пари на общините

Георги Първанов свика специална пресконференция на АБВ по темата за несправедливото разпределение на 500-те милиона лева по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите" между общините в България.

Споделям мнението на колегите, за несправедливото разпределение на парите на общините, каза Първанов в началото на срещата си с медиите и продължи: „Идеята за тази пресконференция е моя, но искам да се чуе тяхното мнение, на хората, които са най-засегнати, с населението на съответните общини. Няма как да обясниш защо наказваш населението на тези градове – заради АБВ, СДС или пък ГЕРБ”.

След което Първанов изтъкна, че това не е управление и припомни, че от седмици наред се говори за това, кой разделя, кой цепи една общност (визирайки упреците срещу него самия от страна на ръководството на БСП заради АБВ и решението да има своя листа за евроизборите).

„Вижте, как е разцепена нашата родина по сфери на предпочитания. Ще коригирам г-жа Янакиева, (кмет на Перник, член на АБВ) – не от правителството. Наистина става дума за грубо намесване, за разпределение, което е ревизирано в партийните централи. Това показва, че няма държавност”, изтъкна Георги Първанов. След което обвърза оценката си за ставащото в България с действията и целите на АБВ –  „За това е нашата борба. Държавата да влезе в своята роля – от разпределението на парите, до опазване на сигурността”. По думите на Първанов, ако мутрите днес са се размърдали, ако безчинстват от село на село, от къща на къща, то е защото усещат липсата на държавност, и това е голям грях на управляващите.

Разпределението на средствата на общините е ярка демонстрация на задкулисието, което дразни обществото. Това каза Румен Петков на пресконференцията.  Според Румен Петков – има една много безкритична позиция на правителството към разпределението на тези средства. Става дума за втората част на постановлението, в което институционално са разпределени 160 милиона лева и двойните стандарти към различните ведомства, каза Петков. „Например – към Министерството на здравеопазването са две суми, достатъчно окръглени, по 12 милиона лева но така или иначе те са формулирани като адресат – изграждане на национална здравна информационна система и проект за развитие на спешна медицинска помощ в България. Дали това е реалната потребност на днешното здравеопазване, това е друг въпрос, но парите са разписани. Министерството на здравеопазването 15 737 516 лева, които са разписани в 6 пункта, също достатъчно окръглени”, обясни той. По думите му – оттук-нататък има едни доста странни решения. Например – Министерството на младежта и спорта – многофункционални спортни площадки в общинските центрове и покрити плувни басейни в тях – 20 милиона лева, без да е ясно нито къде, нито какви спортни съоръжения ще бъдат изградени, посочи Петков.

„Политиката разделяй, за да владееш, е най-лошото, което може да има в условия на криза. Затова така не може да продължава!”, изтъкна Георги Първанов, цитиран от Фокус.

Все още сме в процес на формиране на коалиция, но със сигурност ще влезем в диалог с кметовете, обеща лидерът на АБВ.

Както вече съобщихме, днес от 16 часа в Казанлък, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов организира среща с депутати от ГЕРБ и кметовете на 90 общини, в които управляват кметове на партията, заради споменатите 500 милиона. Вчера Борисов покани министъра на финансите Петър Чобанов да се яви на тази среща и да обясни как и защо са разпределени парите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.