Перлите на Югоизточна Азия

alajziya

Куала Лумпур е столицата на Малайзия. Идвам тук след обиколка из Тайланд, но сякаш вече съм в друг свят. Будистките храмове изчезнаха, а вместо тях се открояват джамии.

Първата ми дестинация е KLCC (Kuala Lumpur City Centre). Това е най-популярният район в града, като тук са разположени кулите-близнаци Петронас, паркът на града, шопинг центровете и много небостъргачи. Тази ключова локация дава възможност за наслада на футуристичния изглед на един привиден мегаполис. Привиден, защото бях много изненадан, когато проверих, населението на Куала Лумпур е приблизително колкото на София – 1.5 млн. души. Градът далеч не е това, което ни показват снимките и извън KLCC животът се преобръща на 180 градуса.

Бизнес района около кулите Петронас

Двете емблематични архитектурни постижения за наистина впечатляващи и са символ на града. Високи са 452 метра, като до 2004 г. са най-високите сгради в света. Грандоманията в Саудитска Арабия и Дубай през последните години обаче засенчи малайзийските кули и днес те са на 9-то и 10-то място. Въпреки това, и до ден днешен си остават най-високите „близнаци“ в света. Двете кули са свързани помежду си със стъклен мост, т.нар. Skybridge, което е другото уникално съоръжение, изумяващо гражданите. За съжаление, не успях да си направя въздушна разходка по моста, тъй като опашката се извиваше от много, много далеч, а в графикът си не бях разчел часове за висене по опашка. Още при влизането в кулите, гордо са разположени два болида от Формула 1 на Петронас, а около тях преобладават магазини на дизайнерски марки. Обиколката продължава към KLCC парк, който представлява някаква своебразна форма на ботаническа градина, с различни животински и растителни видове. За вечеря е добре да се направи резервация в известния Traders Hotel, където на последния етаж е разположен един от най-реномираните ресторанти в града, с централна гледка към двете кули.

Въпреки прекрасната обстановка, нямах възможност да опитам традиционна малайзийска кухня в този ресторант. Затова, още на следващия ден разпитах моя гид – Али (в Малайзия преобладава мюсюлманското население), каква е традиционната кухня в страната. Отговорът беше красноречив – ориз. Типично по азиатски, оризът е в основата на всяко ястие, обикновено с месо. Али ми препоръча да опитам Наси Горенг (Малайзийски пържен ориз), който може да се комбинира с месо, риба или само със зеленчуци. Ястието е популярно и в съседните страни, което е обяснимо със сходните продукти, които се използват в традиционните кухни.

Рецепта за Малайзийски пържен ориз – Наси Горенг

Време за подготовка: 10 минути

Време за готвене: 15 минути

Общо време: 25 минути

Необходими продукти за 4 порции:

– Бял дългозърнест ориз – 1 чаша

– Сусамово олио – 2 супени лъжици

– Кромид лук – 1 голяма глава, нарязана на ситно

– Чесън – 2 скилидки

– Люти червени чушки „Кашмири“ – 3 броя, без семки

– Джинджифил – 1 брой

– Грах (пресен, замразен) – 1/4 чаша

– Царевични зърна (пресни, замразени) – 1/4 чаша

– Настърган кокос – 2 + 2 супени лъжици

– Соев сос – 1 супена лъжица

– Захар – 1 чаена лъжица

– Лимонов сок – 2 чаени дъжици

– Прясно смлян черен пипер на вкус

– Сол на вкус

– За гарнитура: препечено кашу, пресен лук и нарязани домати

Начин на приготвяне:

1. Оризът се сварява в чаша и половина вода и се оставя настрани.

2. Смилат се лютите чушки, джинджифилът, чесънът и лукът на едно. Към тях се добавят 2 супени лъжици кокос и се оставят настрани.

3. Олиото се загрява в дълбок тиган, добавя се грахът и се запържва за 2-3 минути.

4. Добавя се царевицата и се запържва още 1 минута. Разбърква се в продължение на 5 минути, като не трябва да загаря.

5. Добавят се останалите 2 лъжици кокос, както и ориза, захарта, миксът с лютите чушки, солта и черния пипер и се разбърква добре.

6. В чинията за сервиране се поставя оризът и към него се добавят препеченото кашу (препоръчително е да се натроши), пресния лук и нарязаните домати.

Варианти: Царевицата може да се замени с още грах, а кашуто – с фъстъци.

Още на следващия ден опитах от този ориз, като си поръчах и риба към него. Тъй като имах тренинг с лютите храни в Тайланд, не ми се стори толкова пикантен, но наистина беше вкусен.

Сингапур –най-развитата страна в Югоизточна Азия

След Куала Лумпур, дойде ред да посетя и Сингапур –най-развитата страна в Югоизточна Азия и един от водещите технологични центрове в света. Преди 50 години, Сингапур се отделя от Малайзия и се сблъсква с проблеми като масова безработица, недостиг на пространство и суровини. Следва период на икономически преход и благодарение на стратегическото си географско разположение, градът се утвърждава като пристан за търговските кораби.

Още на пристигане, подписах декларация, че съм запознат със законите на страната, а те са доста особени и нетипични за Европа – като започнем от смъртното наказание за наркотици, до забраните – за консумиране на вода в градския транспорт, за дъвки (и още много други), които са придружени със солени глоби в четирицифрени суми.

От летището се отправих директно към Марина Бей Сандс. Това е поредното архитектурно чудо в тази част на света, като за изграждането му са вложени над 8 млрд. долара. От 57-мия етаж се открива невероятна панорамна гледка от една страна към океана и хилядите кораби, а от друга – към скайлайнът от небостъргачи. Разбира се, тук се намира и известният басейн Infinity Pool, но достъп до него имат само гостите на хотела. Нощувката е около 350 евро на вечер в стандартна двойна стая, което на фона на стандарта на живот в Сингапур е съвсем нормално (всеки трети гражданин на страната е милионер). Другият обект, който си заслужава да се посети в Сингапур, е ботаническата градина Gardens by the Bay. Ще ви е необходим цял ден, за да обходите градина – площта й е над 100 хектара!

Добрите ми впечатления от Сингапур се затвърждават и на летището Чанги. В залата за заминаващи се намира най-голямата кинетична скулптура в света, известна като Кинетичен дъжд. Хиляди бронзови капчици „танцуват“ във въздуха и се трансформират в различни форми за изумление на пътниците, които напускат държавата и си тръгват с един чудесен спомен.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.