Патриарх Неофит: Църквата разбира справедливия социален протест

„Потресени бяхме от трагичната участ на млад човек, който в отчаян опит за промяна загуби живота. Случващото се не може да не ни тревожи. Не можем да наблюдаваме безучастно”. Това заяви българският патриарх Неофит в Молебен за помирение на българския народ по повод размирния социален, политически и икономически период, в който се намира Майка България и нейните чеда в Родината и извън нейните предели, предаде БГНЕС. По думите на патриарха, "обществото ни преживява дни на изпитания и душите на мнозина са изпълнени от възмущение и недоволство”. Водачът на БПЧ отбеляза, че християнската и човешката ни съвест не може да мълчи пред предизвикателството на достигналия широки размери социален протест.

Обществото ни преживява дълбока криза – криза на отношението ни към живота, към света, към ближния, посочи партриарх Неофит и добави: Църквата разбира справедливия социален протест и скърби, заедно с всяко от своите страдащи чеда.

 Нейната сила обаче е преди всичко в нейната молитва, в помненето на Божията правда, в усърдното изпросване от всеподателя Бога на мир и благоденствие на поверените й чеда в ежедневната проповед на евангелието, възвестило на света не социални учения, а съвършения закон на любовта", каза патриарх Неофит. – „Ето защо и днес в Божия храм всички ние заедно – клир и народ, се събрахме за всеобща молитва пред чудотворната икона на Пресвета Богородица, щото с едно сърце и с една душа да издигнем молитвен взор към висините, към Божия престол и да измолим помирение за нашия христолюбив народ, та по молитвите на Божията Майка Господ Бог да простре великата си милост над скъпото ни Отечество!”.

Днес патриархът и Софийски митрополит Неофит отслужи първата си Света Литургия в катедралния храм "Св. вмчца Неделя" в съслужение с архиереи и духовници на Българската православна църква.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.