Още две версии за стрелбата срещу Баретата

Узнали за покушението в столицата, в редакцията се обадиха двама представители от ъндърграунда и заявиха, че стрелбата е организирана в Бургас, изпълнителите са също наши момчета, пише бургаският сайт flagman.bg. Според източниците на медията, Баретата имал да разплаща сметки с бургаски мафиотски бос, когото се опитал да елиминира от общ бизнес. Иде реч за Димитър Желязков (Митьо Очите) – един от хората, които не понасят Баретата. Докато Митьо Очите излежавал присъдата си, Златомир Иванов навлязъл в негови територии от бизнеса с наркотиците по Южното Черноморие.

Към момента и собственик на бар от Бургас е заинтересован от елиминирането на Баретата, твърди сайтът, без да споменава име. Той е собственик на бар. Както Митьо Очите, така и Златко Баретата били  обещавали на този човек дял от наркоразпространението, но продължават да го разтакават. Очите е зад граница от 12 дни, анонимният втори – също. В така конструираната версия се твърди, че целта на задграничните екскурзии е тези двамата да не бъдат пряко свързвани с опита за убийството на Баретата. И още – вместо Cherchez la femme в случая (за)връзката трябвало да се търси в "Аркус сигурност" – фирмата за охрана, която държи масово заведенията в Слънчев бряг и Несебър. Златомир Иванов имаше мажоритарен дял от тази фирма, но бе принуден да продаде много от дяловете си на екссъдружници, за да не бъде конфискувана. Интернет „подава” публикации, в които се твърди, че контролът върху някои от регионалните клонове на „Аркус” индиректно е в ръцете на Алексей Петров-Трактора.

Струва ми се, че има група задкулисни играчи – служители от бивши служби, хора на прехода, които имат интерес от едно нарастване на напрежението, коментира главният анализатор на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, цитиран от БГНЕС. Според него показността на стрелбата срещу Баретата има много общо с показността на нападението над Ахмед Доган, което говорело за желание да се влезе в топ-новините.

Безлов изтъква, че „доста много криминални лица, след като бъдат справедливо пуснати от съда, след това биват застрелвани, не знам дали справедливо, някои казват, че е справедливо”. Според анализатора, могат да бъдат изброени много такива герои в предходни години – съдени, пуснати и застреляни. По думите на Тихомир Безлов „все пак трябва да приемем, че има справедливост под някаква форма”.

Казаното от Тихомир Безлов е директна препратка към „Ескадроните на смъртта”. Темата не е нова за България и се „дъвче” от години.  Всъщност този въпрос бе зададен за първи път още през 1993 г., когато на 4 септември снайперист уби от засада край Ловеч бившия шампион по класическа борба Стефан Мирославов–Крушата.

Ето какво пише по този повод журналистката Ана Заркова в книгата си „Големите убийства”: Слуховете за “черния списък”, по който експолицаи, обединени в спецотряд, требят босове от сенчестия бизнес, по-късно ще се появят в роман.

В произведенията си “Нерон Вълка” и “Калигула Бесния” писателят Христо Калчев събира и подрежда в система всички версии, които плъзват из пресата след разстрела на Стефан Мирославов и се повтарят многократно при последвалите покушения срещу Герман Винокуров, Деян Добрев, Цветан Цветанов, Крокодила, Жоро Италианеца, Цветан Илиев–Барото, Васил Илиев, Кимбата, Богата и Картофа, тримата полицаи от “Люлин”, сарафите от “Форекс” и Андрей Луканов. “Черен списък” и “ескадрони на смъртта” има, твърди майсторът на перото.

Откъде идва мълвата? За пръв път за спецотряд се заговаря, когато на власт е кабинетът на Съюза на демократичните сили, а вътрешен министър – Йордан Соколов. “Отряд за политически тероризъм създало правителството на Филип Димитров”, пише на 25 май 1993 г. в. “Труд”. Източник е лидерът на Движението за права и свободи Ахмед Доган, който още през декември предишната година пак в същия вестник твърди, че от провинцията в София са докарани “между 30 и 50 главорези, бивши служители на МВР, които в столицата никой не познава”.

Конспиративното е по-интересно от случайното. Така сме свикнали да мислим, така си го свързваме, казва още Тихомир Безлов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.