ВМЗ са вече вън от забранителния списък за приватизация

Парламентът одобри изваждането на ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация. Това стана с гласуване на второ четене на промените в Закона за приватизация и следприватизационния контрол.

В хода на обсъждането народните представители повече от час спориха дали това е най-правилната стъпка за решаване на проблемите в оръжейницата.

Кое е по-добре – приватизация или ликвидация на предприятието, попита от трибуната депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. Той посочи, че финансовото състояние на ВМЗ-Сопот не е влошено в последните 4 години, а от десетки години и ако има съживяване, то се е случило в началото на управлението на ГЕРБ. Червенконден призна, че в момента ВМЗІСопот е декапитализирано, с намалени поръчки и в дела за несъстоятелност и няма друг начин за спасението му, освен бързата приватизация.

Според Корнелия Нинова от Коалиция за България управляващите си противоречат. Тя цитира текстове от стратегия, приета от правителството, в която е записано, че държавата ще даде поръчки на ВМЗ, а сега твърдят, че няма как да направят това.

Умишлено ВМЗ се води към фалит и държавата не полага усилия, за да намери решение, каза от трибуната депутатът от Коалиция за България Александър Радославов.

От забранителния списък за приватизация очаквано бе изваден и Пловдивския панаир.

Аргументът на управляващите за тази стъпка беше, че държавата не може да упражнява контрол върху дружеството, след като при предишните управления е загубила мажоритарния си дял.

По-рано днес вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков коментира, че само бързата продажба на ВМЗ-Сопот ще предпази предприятието от обявяването му в несъстоятелност. Според него няма да има оздравителен процес, а най-вероятният сценарий е да се изчака приватизацията.

Както е известно, поради липсата на поръчки работниците от ВМЗ Сопот са в принудителен отпуск от днес. На 25 февруари трябва да са на работа. Синдикатите също ще са в отпуск за това време и реално преговори с ръководството няма да се водят през това време, съобщи Димитър Атанасов от заводската организация на синдикат „Подкрепа”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.