Омбудсманът: Хората трябва да участват в правенето на правилата и политиките

„Хората трябва да участват в изграждането на правилата и политиките. Апелирам за това. Този парламент трябва да чуе гражданите и техните проблеми”, изтъкна омбудсманът Константин Пенчев в ефира наТV7. Той изтъкна, че няма да даде и ден спокойствие на новия парламент в искането си гражданите да получат повече чуваемост. Според Пенчев трябва заедно да градим правилата и да ги следваме. Омбудсманът заяви от свое име:” Писна ми да ми повтарят как трябва да се внимава да не фалират монополите. Интересува ме това, че фалират хората. Какво ни остава? Да закрием държавата!”.

Пенчев бе категоричен, че на България са необходими такива правила, че никой да не може да злоупотребява и да се упражнява на гърба на гражданите.

По думите му държавата трябва да стане много по-гъвкава по отношение на социалните помощи. „Не може да взимаш пенсия, да кажем, от 65 лева и за нея да ти се полагат енергийни помощи, утре да ти я вдигнат на 70 лева и вече да не получаваш нищо. Как си мислят, че живеят тези хора. Крайно време е да се премахнат тези несправедливости и да се отнеме поне малко от тежестта върху тези хора”, поиска омбудсманът.

Константин Пенчев все пак изрази увереност, че редица от мерките, за които настоява, могат да се изпълнят. „Прегледах плана „Орешарски” и видях много неща, взети буквално от омбудсмана. Дай боже да се изпълнят. Дай боже да видя как се премахват някои от привилегиите на банките”, пожела си Пенчев. Той е категоричен, че новата власт няма как да получи период на доверие, в който да проучи най-верните ходове и политики.  По думите наомбудсмана, няма време за чакане, няма време и за сръдни между партиите – кабинетът „Орешарски” или се справя, или си отива.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.