Д-р Таня Андреева: Някои от закритите болници може да заработят

Новият министър на здравеопазването д-рТаня Андреева е на мнение, че са необходими промени в здравната грижа за малките населени места.

 "Много болници се закриха. Хората буквално са застрашени. Някои от болничните заведения може да заработят отново”, заяви д-р Андреева пред ТV7. Тя се обяви за въвеждането на едни и същи правила за всички здравни заведения, независимо ообщински, държавни или частни, така че никоя болница да не си позволява да върне пациент или да го препрати в друго населено място.

Новият здравен министър посочи, че наследството в здравеопазването е много тежко, но то не е резултат от лошо управление само на един министър или на едно правителство. Според д-р Андреева проблемите са много и все не намират решение през годините, включително защото в сектора липсва приемственост.

Таня Андреева посочи, че най-спешни са промените в закона за спешната помощ, защото "тези хора имат нужда от подкрепа и защита”. Тя бе категорична, че има пълна свобода да сформира екип и никой няма да й се бърка в назначенията.

Министърът наздравеопазването ще настоява да се преосмисли финансирането на болниците, както и функционирането на здравната каса. Според д-р Андреева е добре да се разбие монополът на здравната каса, за да могат хората да избират къде какви услуги да ползват.

"Ресурсите не се разпределят както трябва. Сега мотивацията на хората, които са здравно неосигурени, е нулева. Те казват – защо да плащам, като нямам доверие. Ние трябва да върнем това доверие. Касата ограничи дейностите на болничните заведения и ги докара дотам те да връщат пациенти и да се стремят да генерират доходи. Това не е тяхната цел. Те трябва да лекуват, не да мислят за смяна на дограми и лампи. Парите за здраве трябва да отиват само за здраве", категорична е министър Андреева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.