Полицията употреби сълзотворен газ срещу демонстранти в Истанбул

В Турция втори ден продължават придружените с насилие протести, с нови сблъсъци между демонстранти и полиция в Истанбул и Анкара, предаде Би Би Си. Протестът започна с отказ на демонстрантите да напуснат, протестирайки срещу плановете за реконструирането на парка Гези в Истанбул, но ескалира след като полицията използва сълзотворен газ.

Сълзотворен газ беше отново използван и в събота, след като хиляди протестиращи се опитаха да преминат по моста над Босфора в Истанбул. Съобщава се за десетки ранени и стотици арестувани.

В столицата Анкара протестиращи опитаха да организират шествие до парламента.

Премиерът на Турция Реджеп Таийп Ердоган призова демонстрантите „незабавно” да прекратят протеста срещу спорния проект за реконструкция на истанбулския площад „Таксим”, след като за втори пореден ден там има сблъсъци между протестиращи и полиция, предаде АФП.

„Призовавам протестиращите да спрат своята демонстрация незабавно”, каза Ердоган, призовавайки ги да се избегне причиняването на „още щети на посетителите, пешеходците и пазаруващите”.

Ердоган осъди употребата на сълзотворен газ, предаде ”Йедиот Ахронот”.

„Беше грешка да се използва сълзотворен газ от полицията. Наредих на вътрешното министерство да разследва това. това беше прекалено”, каза турският премиер.

Независимо от това, Ердоган отхвърли призивите да изтегли полицейските части от площад „Таксим”, превърнал се в център на протестите.

„Полицията беше тук, тук е и ще бъде тук”, каза Ердоган.

Демонстрациите, разраснали се след намесата на полицията за разпръсване на протест на екоактивисти, са сред най-мащабните срещу правителството на премиера Реджеп Таийп Ердоган, дошло на власт преди повече от десетилетие, коментира Франс прес.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.