Окървавиха протест срещу икономиите в Брюксел

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията по време на протест в централната част на Брюксел срещу строгите мерки за икономии в ЕС, съобщават Би Би Си и РТ.
Основният протест и сблъсъци са в района на европейските институции. Има ранени демонстранти. Протестиращи хвърлят различни предмети, плодове и зеленчуци по полицията. Голяма част от протестиращите са млади хора, които носят маски, кърпи и противогази.

Силите на реда са използвали водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, които се обявиха против бюджетните съкращения в Европейския съюз.

Освен че спряха трафика в някои райони на белгийската столица, демонстрантите блокираха и американското посолствo, докато посланикът на САЩ Антъни Гарднър даваше брифинг, който не е свързан с протеста.

Според местната медия Le Soir около 15 хиляди протестиращи се обявяват срещу строгите мерки за икономии и безработицата в ЕС. Демонстрантите изразяват неудовлетворението си от социалния дъмпинг и от износа на производството в други страни, където труда е по-евтин.

Първоначално синдикатите очакваха да видят 40 хиляди недоволни граждани по улиците на Брюксел.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.