Брюксел изрази загриженост и за лицензите на ЕРП-тата

Европейската комисия е изпратила писмо до министерството на икономиката и енергетиката в София, в което се изразява загриженост от откритата от ДКЕВР процедура за отнемането на лицензите на трите електроразпределителни дружества (ЕРП). Това съобщи пред български журналисти в Брюксел Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. От думите й стана ясно, че в Брюксел са загрижени от липсата на реформи в областта на енергетиката, съобразно препоръките от миналата година на ЕК и на Световната банка.
Според комисар Йотингер процедурата в ДКЕВР за лицензите е свързана със спор между НЕК и трите ЕРП, смятат от комисията. Подобни въпроси е редно първо да намерят решение пред българския търговски съд, при прилагането на обичайните процедури на търговското и гражданското право, когато става дума за спорове по разплащане.
Оказва се, че в Брюксел са се разтревожили и за независимостта на българската ДКЕВР. И затова с доста назидателен тон ни съобщават, че
ДКЕВР трябва да изпълнява своите задачи при пълна независимост от правителството и пазарните интереси.
Сабине Бергер повтори вече казаното по още един начин: ДКЕВР не следва да търси насоки от правителството или от други обществени органи. Но пък трябва да извършва своята дейност прозрачно, при спазване на правата на засегнатите дружества, а решенията й да бъдат пропорционални и мотивирани, каза говорителката накомисаря Йотингер.
ЕК ще наблюдава това внимателно и ще предприеме необходимите мерки, ако българското правителство не успее да запази независимостта на ДКЕВР, или ако самият регулаторен орган се провали в изпълнението на своите задължения по правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар, заяви Бергер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.