Облекчават правилата по програма “Конкурентоспособност”

Министреството на икономика е направило промени в  оперативна програма “Конкурентоспособност”, за да стане по-лесен достъпа до бизнеса.  Това се казва в съобщение на МИЕТ.  Парите по тази пограма са  над 2.2 млрд. лв. Към момента от тях се водят усвоени над 1 млрд. лв., но реално до бизнеса са стигнали не повече от 15% от тези средства. Лошото движение по програмата стана причина миналата година от поста да си отиде Жулиета Хубенова, която отговаряше за нея.

Промени в "Джереми"

Улеснени са схемите по инструментите на финансовия инженеринг, създадени със средства по инициативата “Джереми“. Те не могат да се реализират в момента поради сложната инвестиционна обстановка, е посочено в съобщението. Става въпрос за трите фонда – рисков, мецанин и растеж, в който бяха прехвърлени близо 400 млн. лв. Тъй като повече от две години избраните да управляват трите фонда не можаха да привлекат частен капитал, сега се дава възможност решението за инвестиция в конкретен проект да се взима, без да е набран капиталът от частния партньор.

 

Сред активните дългови инструменти по инициативата “Джереми” най-голям интерес има към този за отпускане на оборотни средства на фирмите. Той започна да работи в началото на годината като към момента вече има отпуснати над 30 кредита за 5 млн. евро. Лихвите, на които банките отпускат средствата, са между 3 и 7%. Финансовият ресурс на този инструмент е 380 млн. евро.

Схема за енергийна ефективност

Предстоят промени и по схемата за енергийна ефективност, която бе обявена в средата на 2012 г. Тя беше стартирана като пилотна, с изнасяне на оценката на проектите извън администрацията – в банките, с цел да се гарантира осигуряването на нужното съфинансиране. По нея са получени повече от 80 проектни предложения, като интересът се засилва в началото на 2013 г., отчитат от Министерството на икономиката. До момента обаче има сключен само един договор, а до края на октомври трябва да бъдат подписани договори за 300 млн. евро. Това е подходящ инструмент, с който бизнесът може да обнови технологиите си с по-енергийно ефективни и по този начин да подобри своята конкурентоспособност.

За програмата ще отговаря  зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Ирена Младенова.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.