Аш Шабаб съобщиха за 137 жертви в мола в Найроби

Ислямистката организация Аш Шабаб обяви днес в социалната мрежа "Туитър", че "137 заложници" са загинали при снощната операция на силите за сигурност, която сложи край на заложническата драма в търговския център "Уестгейт" в Найроби, предаде Франс прес. Аш Шабаб обвинява кенийските сили за сигурност в използването на експлозиви и "химически газ" и "предизвикване на срутването на страдата, с което са погребали доказателствата и всички заложници под руините." Говорител на кенийското правителство незабавно отхвърли обвиненията, като заяви, че не е имало използване на химическо оръжие и че по официални данни смъртните случаи остават 61. Според правителственото изявление три етажа на търговския център са се срутили, след като пожарът, подпален от бойците на Аш Шабаб, е предизвикал отслабване в конструкцията на сградата.

Британец е задържан в Найроби в рамките на разследване за нападението срещу търговския център „Уестгейт”, отговорността за което бе поета от сомалийската групировка „Аш Шебаб”, предаде АФП, позовавайки се на британското министерство на външните работи.
„Можем да потвърдим задържането на един човек с британска националност в Найроби, поддържаме контакт с него, за да предложим консулска помощ”, заяви говорител на външното министерство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.