Шок от ДКЕВР: Либерализирането на пазара ще оскъпи тока

Либерализирането на пазара на електроенергия няма да се отрази положително като цена за битовите потребители. Това каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова. Бившият заместник-министър на енергетиката поясни, че се изискват много условия, за появата на „търговци на електроенергия” за бита, както и съответната техника. По думите на Харитонова, на свой ред всеки доставчик на ток ще плати съответните цени на естествените монополи, срещу които всички роптаят, но навсякъде са естествени монополи. „Ако искаш да им разбиеш монопола, цената ще стане неимоверна”, категорична бе Харитонова.

Тя посочи, че иска да види търговците, които са готови да поемат битовите потребители.

Юнашки обещах на министър Асен Василев, преди още да съм съвсем вътре в нещата, че до 15 април ще приключи обновяването на правилата за търговия с електрическа енергия, т.е. привеждането им в съответствие с измененията в закона, приети на 17 юли миналата година, както и, че всичко ще стане готово до 1 май, самокритично призна Евгения Харитонова и повтори: Но това е малко юнашко обещание, да се надяваме, че ще го изпълня.

Ако прогнозата на настоящата председателка на ДКЕВР и бивш зам.-министър на енергетиката, че либерализирането на пазара на ток за бита ще оскъпи цените за крайните потребители, то тогава мнозина – преди всичко претестиращите – ще се запитат на висок гласи „Оти ручахме жабетата?”.

В България винаги е имало парадокси в икономиката. Но ако разбиването на монополите в енергетиката ще се окаже по-скъпо отколкото робуването на същите тези монополи, то това ще е истински „Параграф 22”. Или – което е по-вероятно – опит на хора, свързани професионално с тези монополи, да им направят поредната услуга. Естествено – платена от всички българи, а в последните месеци – и от цяло едно управление на държавата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.