НЦИОМ: 61% от българите одобряват забраните за пушене

В началото на годината одобрение към въведената преди шест месеца забрана за пушене на обществени места изразяват 61% от пълнолетните граждани, а неодобрение – 39%. Данните са от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено от 16 до 20 януари в 86 населени места в цялата страна.

По-често подкрепят забраната жените, хората на възраст над 59 години (76% от тях), високо образованите, заможните и живеещите в селата. Против забраната по-често са мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и жителите на малките градове.

Високи стойности на одобрение към забраната НЦИОМ регистрира сред хората, които никога на са пушили (86%), както и сред бившите пушачи (75%). Дори пушачите не се противопоставят единно на забраната – две трети от тях я отхвърлят, но една трета я подкрепят. 

Като цяло по-голяма част от участвалите в изследването (58%) са непушачи – хора, които никога не са пушили и които са отказали цигарите. 3% от респондентите посочват, че са спрели цигарите след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места. Няма промяна в тези дялове в сравнение с регистрираните през декември 2012 г.

В настоящото проучване 42% от интервюираните заявяват, че пушат. По-често пушат мъжете, хората на възраст до 49 години, респондентите със средно образование и живеещите в София,  както и тези със средни и по-ниски доходи.

Данните показват, че сред симпатизантите на всички основни политически сили одобрението към забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места е по-висок дял от неодобрението. Сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е 64%, сред поддръжниците на БСП – 72%, сред избирателите на ДПС – 62%, сред подкрепящите  „България на гражданите“ – 57%. Видно е, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не може да се използва пряко за партийни и предизборни цели, защото няма зависимост между личните мнения на респондентите по въпроса и заявените от тях политически предпочитания.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.