„Златно евро” за община Сливен

Днес в заседателната зала „Май" на общинската администрация ще се състои церемония по връчване на националния приз "ЗЛАТНО ЕВРО" на община Сливен, съощават от общинския пресцентър. Наградата е учредена от фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията"  и „Национално сдружение на организациите за социални услуги". Община Сливен ще получи наградата за принос за възстановяване на доверието на европейските институции, установяването на прозрачен модел за работа по европейските програми и спечелени нови проекти. Призът ще бъде връчен от ст. н.с. д-р Ганчо Попов, председател на УС на Фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията" и „Национално сдружение на организациите за социални услуги", издател на списание „Фондове Програми Проекти".

Вероятно наградата на двете неправителствени организации се присъжда на община Сливен заради направеното от новия кмет Кольо Милев, който развали договори с фирми, близки до предшественика му Йордан Лечков за над 38 млн. лв. за да могат да тръгнат европейските пари към общината.

В края на миналата година кметът Кольо Милев съобщи пред Mediapool, че рамковото споразумение за изграждането на обектите с евросредства ще бъде прекратено и допълни, че вече са развалени договорите за водния цикъл на града, финансиран от програма "Околна среда", както и тези по "Регионално развитие".

 През август 2011 г. българските власти спряха временно изпълнението на всички 7 европроекта за строителство на община Сливен на обща стойност около 60 млн. лв. Това стана по настояване на Европейската комисия заради сключеното рамково споразумение за изграждане на обектите, което събуди подозрение за нередности.

Това беше първо спиране на средства от правителството на ГЕРБ, а община Сливен стана първата и единствена с блокирани всички европроекти за строителство. Освен това Сливен окончателно загуби парите за реконструкция на канализационна мрежа в града по програма ИСПА – около 16 млн. евро.

В момента в районния  и в окръжния съд в Сливен вървят дела срещу бившия кмет Йордан Лечков за сключване на неизгодни сделки и злоупотреба със служебно положение по отношение на обществени поръчки. Към края на октомври 2012 г.  Лечков има пет дела в ход на различни инстанции и една оправдателна присъда.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.