Напусна ни големият гръцки певец Демис Русос

Известният гръцки певец и музикант Демис Русос почина на 68 години в болница в Атина, съобщиха негови роднини, цитирани от гръцки и български електронни медии.
В последно време Демис Русос живееше както в Гърция, така и във Франция, където имаше жилище в парижкото предградие Ньой.

Демис Русос е артистичният псевдоним на Артемиос Вентурис Русос (на гръцки: Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσος)– световноизвестен певец, един от основателите на популярната група Aphrodite’s Child, издал 15 албума в периода 1971-2006 година. Русос изпълнява песни на седем различни езика и това допринася за международната му известност. Песента му Forever and ever достига през 1973 челни места в чартовете на много различни страни.

Негови са такива хитове като
Forever and ever 1973
My friend the wind 1973
Velvet Mornings (Trickey Trickey) 1973
Good bye my love, good bye 1973
My only Fascination 1974
Schönes Mädchen aus Arcadia 1974
Schön wie Mona Lisa 1975
Vagabund der Liebe 1975
Komm in den Garten der tausend Melodien 1976
Kinder der ganzen Erde 1979
Young Love (дует с Драфи Дойчер) 1989

Русос произхожда от гръцко семейство, което е живяло през 1920-те години в Египет. Прекарва детските си години в Александрия. Семейството му е разорено заради Суецката криза и се завръща в Гърция през 1958 г. Демис получава музикално образование в Атина. Пее в различни гръцки групи (The Idols, We Five). През 1968 г. основава заедно с Евангелос Одисеас Папатанасиу – Вангелис групата Aphrodite’s Child, чиято песен “Greek sound” става много популярна във Франция, а после и в Германия.

Като връх в съвместната дейност на Русос с Вангелис и до днес се възприема концертният албум “666”, съдържащ библейски откровения. В началото на 1970-те години Русос записва първия си самостоятелен албум – “Fire and Ice”. Той е сравнително некомерсиален и остава не особено известен. Записаният през 1973 г. шлагер Good bye my love, good bye обаче става хит и достига върха на класациите в Германия и допринася за международната му известност като солов певец. Песента и до днес е сред евъргрийните и има множество кавъри.

През годините следват множество солови албуми на английски език, издавани в сътрудничество с предимно гръцки и френски творци като Лукас Сидерас и други приятели от времето на групата Aphrodite’s Child, наблягащи на гръцкото звучене на песните му.

Както при концертните му изяви, така и в музикалното му творчество, Русос често се връща в началните години на кариерата си към песни от времето на “Aphrodite’s Child” (“Spring, Summer Winter and Fall”, “Rain and Tears”).

Паралелно с това Русос издава и песни на немски език, които го правят звезда на шлагерните хитове през 1970-те години. За това му помага и сътрудничеството с Лео Леандрос (баща и продуцент на Вики Леандрос).

През 1976 г. подновява сътрудничеството си с Вангелис, който написва и продуцира няколко от песните в албума Magic (1977 г.). През 1980-те години Вангелис продължава да продуцира, композира и аранжира песните в два нови албума на Демис. Русос изпълнява една от песните в саундтрака на филма „Блейд Рънър“, композиран от Вангелис.

Русос постига голям успех във Франция в края на 1980-те и началото на 1990-те години.

Късните му песни са смес от фолклор и електронна музика. През пролетта на 2002 г. Демис има успешно турне в Англия.

През 1995 г. е почетен гост на Международния фестивал на българската забавна песен Златният Орфей заедно с Темптейшънс и Пол Роджърс[1].

На 2 март 2006 г. има съвместен концерт с Лили Иванова в София, зала № 1 на НДК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.