Мониторинг безкрай

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се обяви за прекратяване на мониторинга над Румъния, която изпреваи "нашите български приятели"

Унизително или не, България ще продължи да бъде под наблюдение и в следващия мандат на Европейската комисия, който започва от 2019 г. Това следва от поредния мониторингов доклад върху правосъдието, който беше огласен на 15 ноември. В него на политкоректен език се казва, че България е постигнала напредък, защото от 17 препоръки, които ѝ е дала ЕК в началото на годината, частично са изпълнени три и има желание за напредък по още една.

За времето до следващия доклад през 2018 г. България не може да изпълни всички останали препоръки, защото няма готовност нито да се промени работата на прокуратурата, нито да се въведе електронно правосъдие, нито пък от Инспектората на ВСС може да се очаква, че ще прави обективни проверки за почтеност на магистратите, доколкото в него работят същите хора, които отказаха да се занимават с „Цумгейт”. А изпълнението на всички тези условия са предпоставка за падане на мониторинга.

При частично изпълнени 3 препоръки и липса на напредък по останалите 14, управляващите обявиха, че толкова положителен доклад отдавна не е имало, а опонентите им прочетоха доклада като смекчаване на несвършеното с витиевати изрази. Отделно от тава няма изпълнение и по доклада на европрокурорите, които поискаха главният прокурор да не бъде безконтролен и срещу него да могат да се водят разследвания. В Евродоклада е записано, че трябва да се спазят препоръките на европрокурарите.

Скандално е, че в доклада сме похвалени за проекта на ВСС за създаване на актуализирана електронна съдебна карта. Само че ден след като излезе докладът, ВСС отмени обществената поръчка за избор на изпълнител и така отложи въвеждането на електронното правосъдие у нас. ВСС обяви, че с проекта не могат да се занимават бивши членове на ВСС и че ще стартира всички обществени поръчки по този проект наново. „Само за подготовка наново на техническата документация ще са необходими 9 месеца, а изпълнението на проекта трябва да е готово до ноември 2018 г.“, обясни пред „Икономист“ Калин Калпакчиев, бивш член на ВСС, който беше ангажиран с този проект. Той допълни, че всички обществени поръчки се обжалват, което бави много във времето изпълнението на техническата част. И прогнозира, че дори по Оперативна програма „Добро управление” да удължат срока изпълнението на този проект, реализацията му би могла да се случи най-рано през 2019 г.

Какво искаше Брюксел

ЕК раздели препоръките си по теми. По темата независимост на съдебната система те поискаха три неща:

1) прозрачен избор на членовете на ВСС, като се създаде възможност на парламентарната квота в него да бъде изслушана и да ѝ бъдат задавани въпроси от неправителствени организации;

2) да се установи практиката назначаването на висши съдебни длъжности – шеф на ВАС, на ВКС и главен прокурор, да бъде прозрачно и да се основава на качествата на кандидатите;

3) да се подобри практическото функциониране на Инспектората на ВСС (ИВСС), като инспекторите изразяват отношение по въпроси, свързани с почтеността на магистратите.

По тези три точки ЕК е отчела, че имаме напредък по изпълнението на първото условие и липса на такъв по останалите две. Какво означава това? „Разделянето на ВСС на две квоти – съдийска и прокурорска, е отчетено като положително. Проблемът беше с изслушването на парламентарната квота, което се извърши напълно формално”, разчете доклада пред „Икономист” Калин Калпакчиев. Зад формулировката „елементи 2 и 3 не са изпълнени” се крие това, че ВСС избра по непрозрачен начин шефа на ВАС, без да бъде извършена проверка на имотното състояние на Георги Чолаков, и че ИВСС не взе отношение по „Цумгейт”.

По темата „нормативна уредба” ЕК поиска в началото на годината от нас да се променят НПК и НК така, че да се подобри наказателното преследване на корупцията по висшите етажи на властта. Тази точка се отчита от Брюксел по следния начин: „по нея са предприети конкретни стъпки”. И забележката, че промените в НПК и НК са приети без предварителен анализ. Всъщност промените, с които делата за корупция по висшите етажи на властта бяха прехвърлени към спецсъдилищата и спецпрокуратурата, не бяха подложени на обществено обсъждане и срещнаха сериозни критики от цялата магистратска общност, която се обяви срещу „специалното законодателство” като дискриминационно и неефективно.

По тема „консултации с гражданското общество” ЕК поиска да се публикува докладът за напредъка по изпълнението на националната стратегия за съдебната реформа, да се постигне съгласие по пътната карта за реформа на съдебната карта и електронното правосъдие, да се изготви механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост. В доклада през ноември ЕК казва, че предстои тези инициативи да бъдат приключени и да бъдат трансформирани в ясен план за действие. „Публикували сме документи на страницата на Министерството на правосъдието”, коментираха пред „Икономист” от правосъдното ведомство. А Десислава Атанасова от ГЕРБ сподели, че парламентът си е свършил работата и че топката е в екипа на Цецка Цачева.

Борбата с корупцията

Най-критична е четвърта тема – „борбата с корупцията”, в която има четири препоръки:

1) създаване на нормативна уредба за борбата с корупцията;

2) създаване на ефективен орган за борба с корупцията;

3) укрепване на вътрешните инспекторати в администрацията;

4) главният прокурор да отчита разследванията и повдигнатите обвинения, а ВКС и правосъдното министерство да докладват за осъдителните присъди.

Авторите на доклада отчитат, че четирите препоръки още не са изпълнени. Създаването на единен антикорупционен орган все още не е факт, въпреки че ГЕРБ и БСП внесоха отделни законопроекти. Предстои парламентът да гласува предложенията на ГЕРБ, според които членовете на антикорупционния орган ще се избират от парламента. БСП и президентът Румен Радев пък настояват шефът на този орган да бъде избиран от президента, за да има баланс и да се гарантира независимостта му, но ГЕРБ и „Обединени патриоти” са против. Според източници от „Дондуков” 2 президентът е заявил, че ще наложи вето на закона, когато той стане факт.

Последната препоръка е Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) да продължи да работи независимо и ефективно. Тази препоръка няма как да се осъществи, ако се приеме антикорупционният закон на ГЕРБ, който предвижда КОНПИ да стане основата на новия орган за борба срещу корупцията. Депутати от различни парламентарни групи вече изразиха притеснения, че новият орган ще занемари работата си по отношение на конфискуване на имуществото на „обикновени” престъпници.

Политически интерпретации

Премиерът Бойко Борисов определи евродоклада като обективен и обяви оптимистично, че ще покрием всички препоръки до края на 2018 г. Въпреки че отсега се знае, че не можем да ги изпълним. „Знаем, че не сме идеални и има да направим още неща, но институциите са достатъчно убедени и в Брюксел са сигурни, че ще изпълним препоръките”, заяви премиерът. Правосъдният министър Цецка Цачева публично се зарадва, че това е първият доклад, в който няма нови препоръки. Същата радост изрази и главният прокурор Сотир Цацаров, според когото това е показател за напредък. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че не вижда повод за оптимизъм, защото прочитът на доклада показва, че ЕК ни казва ”да, да, ама не”. БСП също заяви, че това не е положителен доклад, защото няма нито една изпълнена препоръка. Най-цветен беше депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. След като похвали в ефир правителството за усилията му да реформира съдебната система, той заяви, че ЕК трябва да осъществява мониторинг и над Германия, защото там съдебната система допуска престъпници да изнасилват жени – нещо, което у нас нямало как да се случи.

Независимо от факта, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща преди няколко месеца на Бойко Борисов положителен доклад и отпадане на мониторинга, това няма как да стане, защото решението за отмяна на наблюдението се взема от Европейския парламент. А там не са благосклонни да си затварят очите пред факта, че напредъкът ни е мъничък и недостатъчен. Евродепутатите искат гаранции, че у нас има ефективна битка с корупцията и че външните граници на Евросъюза са защитени.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.