Путин и Обама разговаряха 30 мин. в Бурже край Париж

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин се срещнаха и разговаряха около 30 минути по време на световния форум на ООН за климатичните промени, който се провежда в Бурже край Париж. Общата формулировка от руска страна бе, че срещата е била достатъчно наситена, а цялото съобщение, качено на официалния сайт на Путин е дълго буквално 6 реда. Прави впечатление, че в информацията си за тази среща руската официална агенция ИТАР-ТАСС се позовава на съобщение на Ройтерс.

Ето и информацията, която предоставя Кремъл на страницата си в интернет (http://kremlin.ru/events/president/news/50836): “Имаше подробен обмен на мнения по сирийската проблематика. Лидерите на двете страни се обявиха за придвижване към началото на политическо урегулиране. Президентът на САЩ Барак Обама изрази съжаление във връзка с инцидента с руския военен самолет, който бе свален в Сирия от турските ВВС.

Обсъждана бе и ситуацията в Украйна, като бе отбелязана необходимостта от реализация на Минските споразумения в най-скоро време”.

От американска страна информацията за срещата на президентите Обама и Путин не е много по-обширна.

Президентът на САЩ Барак Обама призова руския президент Владимир Путин да намали напрежението с Турция, възникнало след свалянето на руския самолет от турските сили, предаде Асошиейтед прес. Обама е изразил съжаление във връзка със смъртта на руския пилот и на член на екипажа на руски хеликоптер при този инцидент.

Обама е казал на Путин, че сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли от властта в преходния период, за да спре сирийската гражданска война. Обама е призовал също така Русия да фокусира въздушните си удари в Сирия срещу бойците на “Ислямска държава”, а не срещу бунтовниците, воюващи с Асад.

Практически същото предаде и ТАСС, цитирайки Ройтерс.

По-късно днес президентът на РФ Владимир Путин е разговарял и с китайския държавен ръководител Си Дзинпин.
Тук вече Кремъл цитира и приветсвените думи на президента Путин към председателя Си Дзинпин: “Скъпи приятелю! Уважаеми колеги! Позволете сърдечно да ви приветствам. Току-що Вие съвършено точно казахте, че ситуацията много бързо се променя. И е много добре, че имаме възможност да сверим часовниците си, да се визим и разговаряме. Много съм радостен”.

Което е отговор на казаното от председателя Си Дзинпин казва: “Наистина в света се случват много бързи промени. Напълно съм съгласен с Вас, че в тази връзка нашите срещи трябва да бъдат редовни и на постоянна основа, да сверяваме часовниците си по темите, които ни вълнуват”.

(Снимки: Официален сайт на президента на Руската федерация)путин си цзинпин

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.