Михаил Мирчев: Проблемът с мъртвите души не е разрешен

Категорично не споделям позицията на служебния премиер Георги Близнашки, че “мъртви души” няма. Институциите си разменят числа и се “надъхват”, че проблемът е решен, но това изобщо не е така. Това заяви за БГНЕС социологът и преподавател в Университета за национално и световно стопанство професор Михаил Мирчев, който е член на Гражданския изборен борд към Министерски съвет. На третото заседание на борда представители на държавните институции, а по-късно и служебният премиер Георги Близнашки обявиха, че “мъртви души” на практика няма и митът за тях е разбит.

“Продължавам да изчислявам, че несъществуващите избиратели в списъците са ако не 1 000 000, то поне 400 000”, категоричен бе Михаил Мирчев. Ако видим методиката на Националния статистически институт и засечем данните на МВР от 2001 година досега и ако включим здравия си разум на завършили 7-ми клас, ще стигнем до този извод, обясни той. “Не може при естествен отрицателен прираст от 50 000 души, с колкото намаляваме годишно, всяка година бройката на избирателите да расте”, настоя професорът. По думите му, срещу този аргумент на здравия разум никоя институция няма разумен отговор.

Според проф. Мирчев институциите са заобиколили въпроса и не са признали истината, което е тревожно. “Категорично въпросът с “мъртвите души” не е решен”, подчерта той.

Михаил Мирчев разказа още, че в няколко селища в Бургаска област вече е започнал процес на директно купуване на гласове и не става дума за цигански махали и гета. “Купуването на гласове не е само в циганските гета”, категоричен бе професорът и даде за пример кампанията през 2011 година, когато на местните избори е имало масово купуване на гимназисти над 18-годишна възраст. “Тогава работех в Ямбол и се предлагаха суми от рода на 100 – 120 лева. Представете си един аполитичен човек, който не мисли за друго, освен за дребни удоволствия – той няма никаква морална спънка да се продаде за 120 лева”, съжали Мирчев.

Не само братята цигани, но и братята българи, при това доста образовани българи, са готови да се продават, обобщи той. Поради тази причина трябва сериозно да се повдигне въпроса МВР да санкционира не само купувачите, но и продавачите на гласове.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.