Майки се обърнаха към НАП за помощ срещу чалгата

Националната агенция по приходите да извърши нова мащабна проверка на доходите на нашумелите чалга изпълнителки, както и на компания „Пайнер”,
настояват от Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”

От НАП е време да информират обществеността дали „звездите”, които имат над 50 хил. лв. годишни приходи, са спазили законовото изискване да се регистрират по ДДС, искат майките. Те дори посочват поименно и най-нашумелите попфолк изпълнителки- Галена, Преслава, Анелия, Емилия и Магда и др.
Преди седмица майките настояха кметът на София да отмени церемония по връчване на годишните награди на Пайнер, която според тях е в нарушение на приетата с постановление на МС Наредба за специализирана закрила на деца на обществени места, настояват от Сдружение Майки срещу насилието
Данъчната проверка ще даде отговор на въпроса дали изпълнителките от „тежката артилерия” на фолка подават данъчни декларации с точни данни за взети хонорари от участия, и дали не декларират стари панелни жилища и вехти леки коли, втора употреба, които не отговорят налъскавия стандарт на живот, който те демонстрират, допълват майките.
При проверката на декларираните доходи от изяви и участия на чалга певиците, инспекторите от НАП е редно да установят и дали тези от тях, които са с над 50 хил. лв. приходи годишно, са изпълнили законовото изискване да се регистрират по ДДС, препоръчват от Сдружението на майките. На нарушителите трябва да се съставят актове за установени административни нарушения и да им се наложат глоби, изискват майките.
От НАП да възложат и ревизии, които да установят размера на дължимото, но неначислено и невнесено ДДС заедно с всички лихви за периода на нарушението, уточняват от родителската организация,цитирано от bnews.bg. Проверката според тях ще има и „възпитателен” ефект, защото ще накара водещите имена в поп-фолка да започнат да декларират наистина реалните си хонорари от участия и да внасят дължимото ДДС в държавната хазна.
При наличие на достатъчно данни за имущество, за придобиването на което не е установен законен източник, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество също следва да предприеме съответните разписани в закона мерки, посочват майките.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.