Лоша слънчогледова реколта

Лоша година с по-слаба реколта регистрират производителите на слънчоглед в България.

Земеделците и търговците прогнозират, че по-ниските добиви ще доведат до повишение на изкупните цени, а от там и до скок на цената на олиото. Рафинериите за производство на олио у нас все още не са започнали да изкупуват слънчогледа от тазгодишната реколта.

Въпреки, че през пролетта в България бяха засети почти двойно повече площи със слънчоглед – около 4 милиона декара, производителите отчитат по-слаб добив с около 1/3. Маслодайността на слънчогледа тази година също не е от най-добрите. Затова производителите са единодушни – заради слабата реколта изкупната цена на слънчогледа ще скочи поне с 15%. Добивът тази година ще е с 30% по-слаб заради сушата.

На борсите в момента тон слънчоглед се търгува за 635 лева. Заради слабата реколта обаче цената му ще скочи и то в края на жътвената кампания, когато ще има недостиг. Първи повишението ще усетят производителите на олио. Още от сега се заканиха да вдигнат цената, а това ще рефлектира директно върху потребителя.

Припомняме, че в момента бутилка олио в магазина струва между 1.80 и 2.50 лева. Според прогнозата на търговците поскъпването на олиото ще е факт още следващия месец.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.