150 асансьора са спрени заради неизпълнени предписания за безопасност

Темата за безопасността и поддържането на асансьорите продължава да е сред водещите два дни след като в София асансьор падна от деветия етаж на жилищен блок. При аварията загина една от пътничките, а другата бе тежко ранена. Веднага след това вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди проверка на техническото състояние на всички асансьори в страната. От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщиха, че 150 асансьора са били спрени от началото на годината защото не са изпълнени предписанията за безопасност.

Масово спиране на стари и неподдържани асансьори е започнало само ден след трагедията в София, пише “Монитор”, позовавайки се на свои читатели. В публикацията се цитира собственик на фирма за доставка и поддръжка на асансьори, който разкрива три драстични нарушения, които могат да доведат до трагедии: неизправни спирачки, изключване на блокировката при претоварване и неизпълнени или формални технически прегледи, които трябвало да се правят на всеки 10 дни. Освен това някои от сервизните работници нямали дори елементарна квалификация.

Казаното се потвърждава и от други медии.

Асансьорните техници масово блокират автоматичните спирачки на асансьорите, за да не засядат често и те да не трябва да ходят на адреси, твърдят хора от бизнеса, цитирани от в. “24 часа”. Така намалявала работата и бизнесът ставал рентабилен. Изтъква се, че асансьорите са най-безопасното превозно средство, след като преди повече от 100 г. Илайша Отис изобретява автоматичните спирачки. При нормално функциониращ асансьор, който няма конструктивни промени, е практически невъзможно да се получи свободно падане, както е станало в столичния блок.

В световната история има общо 70-80 случая на смърт в асансьора, но обикновено са на техници, които падат в шахтата при ремонтни работи, пише “24 часа”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.