Латвия узакони вещиците

В Латвия се появи място, където в определени дни от годината е разрешено да се извършват магьоснически ритуали пред очите на всички любопитни. Решението бе взето от Климулдския общински съвет, а след това бе насрочен и вселатвийски конгрес на вещиците, пише сайтът Делфи.

В другите райони в Латвия да се вършат магьоснически ритуали на обществени места, е забранено. Но Кримулдският край е малко по-особен. Там се намира селището Рагана, което на латвийски означава вещица. То отдавна привлича туристите с приказната си атмосфера, а миналата седмица там за първи път се състоя и атракцията, наречена “Вечер на духовете в Рагана”.

Местните припомнят, че магьосничеството има дълбоки традиции в Европа, а в Германия и Великобритания и досега съществуват професионални обединения на вещиците и магьосниците. Във фолклора на прибалтийските републики този образ заема много съществено място. Днес за местните хора обаче това е преди всичко начин за оцеляване на местния поминък.

Църквата, разбира се, не остана безразлична. Лутеранският епископ на Лиепайската епархия Павел Бруверс веднага изрази възмущението си от решението на общинарите. Той припомни, че Библията осъжда всякакви форми на окултизъм, пише 24 часа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.