Комисари на подмяната -2

Публикуването на списъка с „Комисарите на подмяната“ се оказа първо действие на  нескопосана пиеска. С него трябваше да бъде насъскана масовката, която иска мъст и зове за разправа с всеки „червен боклук“. В тази квалификация може да попадне, разбира се, дори по-талантливият ти колега, върл фен на Лий Якока и Уорън Бъфет (Ко речи?), изместил те от така желаната работа само защото – естествено! – е рожба на репресивния комунистически апарат и дете на номеклатурата. Не защото е по-талантлив от теб, нееее, в никакъв случай! Само комунизмът е виновен за твоите неуспехи, мноу ясно!

На масовката доказателства и истина не й трябват, само размахан червен пищимал, в който да прицели гнева си. Няма нужда и източникът да е застанал с лицето си, и на анонимки вярва. Ето го врагът, ясен е вече, дерзайте! След като бъде премахнат, ще потече мед и масло от чешмите ви. Имаме и подкрепящо есе на видният протестиращ блогър Йовко Ламбрев, който прокламира като същий месия да помним кой е врага и да не се държим с него коректно, защото той не ни е равен. Абе фашизъм в чист вид! Джамбазки и Ташева рахат-локум да ядат!

Ако всичко бе останало до този анонимен сайт и фашизираното есе, излязло като изпод диктовка на професорът-евгенист Калин Янакиев, аз лично не бих имала никакви притеснения. Някакъв се изнервил, съставил списък, скрил се като мишок. Друг пък го гонят мокри сънища за победата на чистите арийци над боклуците. Чудо голямо! Лудите по света никога няма да се свършат. Да, обаче имената са препубликувани от noresharski.com, сайт, който има претенцията да е рупор на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски и да разпространява чистата истина за живота, вселената и всичко останало. Очевидно целта е била анонимният сайт да пусне списъчето, и утвърдената вече последна инстанция на Антиправителствената служба да го препубликува, като – естествено! – заяви, че не го е съставила. Е по-глупаво изпиране на информация отдавна не бях виждала!

Във второ действие обаче трябва да спечелим интелигентите и демократите и да защитим моралната чистота на протеста. Тук вече се включва самообявилият се, а не истинският елит на недоволните от Орешарски, онези същите, които отдавна превърна протеста в политическа кампания, нямаща нищо общо със съпротивата срещу олигархията. Та въпросният елит трябва да се отрече от „ченгеджийските методи“. И тогава видният лидер на протестиращите Асен Генов заявява от личния си профил във Фейсбук, че макар да е съгласен с включването на голяма част от хората в този списък (!), всъщност е против списъците. Ама е съгласен тези хора да са вътре. Те били и в неговия списък. Ама бил против списъците. Абе голямо раздвояване, ама карай!

И още няколко души от неговата компания направиха същото – отрекоха се от списъка като средство на борбата, но никой от тях не пропуснаха да натвърди, че всъщност е на тотално различни позиции с тези хора, дето са изтипосани в анонимката. Демек – врагове са, да не се объркате. И тук вече интелигентите трябваше да си кажат – браво, вие сте демократични протестиращи граждани, не сте част от политическа кампания! Оставаме при вас!

Има много свестни хора, които ходят по улиците и искат оставката на правителството на Орешарски. Или не ходят по улицата и пак искат оставката на Орешарски. Убедена съм, че го правят от чисто сърце, без стимули от финансов характер и са убедени демократи. Та на тях списъкът им е предизвикал напъни за повръщане. И във второ действие те трябваше да бъдат запазени за каузата. Макар че това е трудна работа. Но пък те не се много, могат да се жертват. Насъсканите в първо действие пещерни хейтъри са огромното електорално море, на което ще се разчита в бъдеще. Така че там беше по-важно да се успее.

Ивет Добромирова обаче не е толкова бяла и добра като елитната дружинка протестиращи, които се отрекоха от списъка (но натъртиха, че не харесват хората в него и са на напълно противоположни позиции). Тя направо си защитава анонимката ясно и без много увъртане. Очевидно нейните залози са по-големи, та трябва и повече да се старае. Дреме й, че протестът ще загуби няколко интелектуалеца с истинско демократично мислене. Важното е математиката да излезе и електоралното хейтърски море да се бушува.

И понеже съм посочета за един от „комисарите на промяната“, искам да кажа, че в списъка има много хора, които безкрайно уважавам – като Любослава Русева, д-р Николай Михайлов, Велислава Дърева, Сашо Симов. Но има и хора, които не мога да понасям и които не пропускам случай да нахраня с черпака – като Бисер Петното, Ангел Джамбазки и др. За да сложиш достойни хора като Русева, Михайлов и Дърева до Петното и неофашиста Джамбазки, значи имаш само една цел – да омаскариш първите, да ги накараш да се страхуват от линч, да спрат да мислят и да си изразяват мнението, което е различно от твоето. Ти нямаш за цел да оплюеш петното и Джамбазки, ти ползваш Джамбазки и Петното, за да оцапаш другите. Така че от една страна се радвам на част от компанията, а от друга – се погнусявам от друга част от нея. А относно Мишо Шамара – абе хора, аз бях в West Coast отбора по време на рапърската война около смяната на вековете. Как ще ме слагате в един списък с предводителя на East Coast!

Та за списъка, анонимния му автор и драматизацията около него имам да кажа само това, което е казал героят на West Coast, поетът Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта от „Ъпсурт“:

„Нещастник, седи дома, чети “Шок”.
Кажи ми шубе ли те е бе, мишок? “

Спиндоктърингът (Ко речи?) и политическият пиар са изкуство, когато го правят талантливи хора в демокрации, в които се спазват правилата. В ръцете на самозванци и насред родните политически мазни борби е жалка работа. Та към клиентите на въпросните самозванци, измислили сапунката „Комисари на подмяната“, имам един съвет – искайте си парите обратно. Много калпаво свършена работа! Ограбени сте от некадърници, които мешат западни теории на неагресивния протест с кагебейски врътки и накрая става такава пиарска манджа с грозде, която ще ви оплиска и ще ви навреди, вместо да ви помогне. Назначете си истински професионалисти, които ще ви изградят хубав и примамлив образ. Спечелете интелигентните хора, а не социално-изпадналите и изтрещелите за мъст, на които им все едно какъв враг им посочваш – дали цигани, бежанци, гейове или „червени боклуци“. За тях  важното е да мразят, просто по чисто психиатрични причини искат враг, за да обяснят собствения си провал. Та – накарайте некадърниците да ви върнат зле похарчените пари! Има и талантливи пиари. Мога да ви препоръчам няколко, но се отървете от иветките и антоанетките, толен фейл са, не вършат никаква работа, само дооакват пейзажа. Нали сме за пазарно общество? Да печелят по-добрите.

http://kodinova.wordpress.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.