Работник почина на място при срутване на скеле

Работник е починал на място при срутване на скеле на строителен обект в София, съобщиха от МВР.
Става въпрос за строеж на осеметажна административна сграда на ул. "Атанас Дуков", в близост до болница "Токуда".
Други двама работници – на 40 и 41 години, са били леко ранени. Те са били прегледани в болница и са били освободени.
Инцидентът е станал около 9 ч. тази сутрин. Работниците са се канили да изливат бетон, когато кофражът рухнал и единият работник бил затрупан.
Според различните данни той е 24- или 25-годишен. Не е имал трудов договор. Останалите работници на обекта твърдят, че имат договори, но предстои да се направят справки и за тях, обясни Сотир Лазаров, главен инспектор в столичната дирекция на Инспекцията по труда, който направи проверка на обекта.
На обекта днес са се намирали работници на две фирми, подизпълнители на "Щрабаг", фирмата, която е главният изпълнител на обекта, предаде БГНЕС.
Работници на "ДАГ инженеринг" ЕООД, сред които и загиналият млад мъж, са правили хидроизолация в основите, а от другата фирма са правили кофраж и арматура на кота 0. Точно тогава е пропаднал кофражът.
Самият той по никакъв начин няма вина за случилото се, съобщи Лазаров.
Директорът на дирекция "Контрол по строителството" в Столична община Влади Калинов обясни пред Агенция "Фокус", че работниците са свалили с кран върху подготвения кофраж армировка, но армировката е била по-тежка, кофражът е поддал и се е срутил.
"Това е неспазване на трудова дисциплина. Кофражът, който е бил подготвен, не е бил направен за такъв товар, който са сложили", посочи Калинов.
Столична община няма отношение по случая, тъй като това е авария по време на строителството и с такива се занимава държавата в лицето на ДНСК, както и Инспекция по труда към Министерство на труда и социалната политика, обясни още Калинов.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.