Зам.-министър подозира, че нарочно се създава паника за радиация от Чернобил

Няма никакво основание за паника след пожара край АЕЦ „Чернобил”. Тези, които всяват паника за радиация, трябва да бъдат проверени от други органи. Те го правят умишлено или от тъпотия. Това заяви в ефира на bTV зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той отново увери, че няма промяна в радиационния фон – както в началото на пожара, при прекратяването му и след него. Няма промени в нивата на радиация и в съседните държави.

„За да стигне някакъв облак до България, той трябва да мине през съседните страни, а няма данни в никоя от тях за повишаване на радиационния фон”, посочи зам.-министърът. Ситуацията все пак продължава да се следи от няколко български институции. Шарков изтъкна, че в днешно време в България и в Европа има сериозна система за контрол и пълна гласност.

„България е част от европейската платформа и всеки може на живо да следи данните”, каза Шарков и увери, че при всяка промяна българските власти ще излязат и ще кажат. „Нищо не може да бъде скрито или манипулирано”, отбеляза зам.-министърът на здравеопазването.

Вчера украинският канал „1+1” съобщи за bTV, че пожарът е потушен. Горящите торфища са загаснали и вече дори не тлеят. Репортаж, изпратен до bTV от украинската телевизия, показва засегнатия район. На видеото се вижда, че пожарникарите не носят никакво защитно оборудване. Твърдят, че радиационният фон е близо 2 пъти по-нисък от този в мегаполиса Киев.

Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Засегнал е около 20 декара гора, като те се намират на около 50 километра от авариралата АЕЦ „Чернобил”. Това е извън 30-километровата „мъртва зона”, до която не се допускат хора.

Украинската служба за извънредни ситуации заяви, че пожарът не носи опасност за радиоактивно замърсяване.

Междувременно българската Агенция за ядрено регулиране публикува официална информация. Според данни от замервания няма изменения на радиационния фон на територията на България.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Българския народ има ПЪЛНО доверие на Ваньо Шарков, така както имаше доверие на другарите Григор Стоичков и проф.Шиндеров # Защото те НЕДОВЕРЧИВИТЕ отдаааааавна емигрираха . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published.