Гласуват вота на недоверие днес

В 9 ч. започва заседанието на Народното събрание, на което депутатите трябва да гласуват четвъртия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Искането за вота – както и предишните три, беше внесен от ГЕРБ.
Мотивът за недоверието към кабинета „Орешарски“ сега е „провалът в сектор „Енергетика“.
Първоначално дебатите трябваше да се проведат на 23 май – два дни преди изборите за Европейски парламент, но зарази липса на кворум в пленарната зала бяха отложени за 28 май.
Над пет часа в сряда народните представители от всички парламентарни групи дебатираха на тема „Енергетика“. Дебатите приключиха малко след 16,30 ч., а според закона гласуването трябва да се осъществи минимум 24 часа по-късно, поради което гласуването бе оставена за петък сутрин.
Няколко са основните мотиви на опозицията за вота на недоверие към кабинета „Орешарски“ – липса на визия в енергийния сектор; груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР; огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система; липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал на проекта „Южен поток“.
За да бъде свален кабинетът „Орешарски“ вотът трябва да бъде подкрепен от поне 121 депутати. Към момента парламентарната група на ГЕРБ се състои от 93-ма народни представители.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.